AirlinesFrequente reizigerKLMNieuwsNL nieuwsOnderwerp

KLM-Alitalia partnerschap ten einde, KLM naar Malpensa

De Europese joint venture tussen Alitalia en Air France-KLM is ten einde. Dat bevestigt een woordvoerder van KLM tegenover Up. KLM moet slots op Linate teruggeven aan Alitalia.

De joint venture is per 13 januari beëindigd. De codeshares lopen door tot 25 maart. Daarna is het afgelopen met het Europese partnerschap.

Malpensa
KLM kondigt in een persbericht aan naar Milaan Malpensa te vliegen met ingang van het zomerseizoen (26 maart). Deze bestemming werd vijf jaar geleden juist opgezegd. Harm Kreulen directeur KLM Nederland zegt erover passagiers meer bestemmingen aan te bieden. KLM kon echter niet anders want slots op de vanwege de ligging ten opzichte van het centrum van Milaan veel populairdere luchthaven Linate zijn in handen van Alitalia. Deze uitleen komt tot een eind na het opzeggen van de joint venture door Alitalia. De Italianen zullen de slots zelf in gebruik nemen.

Kwart blijft over
Momenteel zijn er vier dagelijkse vluchten van KLM naar Linate. Dit aantal gaat terug naar één, zo bevestigt een woordvoerder tegenover Up. De andere drie vluchten worden verplaatst naar Milaan Malpensa, de luchthaven op een klein uur reizen van het centrum van Milaan. De ochtendvlucht zal blijven bestaan. Vertrek uit Amsterdam om 08:25 uur en vertrek om 10:50 uur uit Linate (KL1619/20), aldus een woordvoerder. Ook zal de codeshare met Alitalia op de routes tussen Amsterdam en Italië verdwijnen.

Air France
Air France vliegt net als KLM dit winterseizoen alleen op Linate. De Fransen verplaatsen ook vluchten naar Malpensa wegens het inleveren van slots. De Fransen voeren het aantal vluchten naar Milaan iets op, van zes naar zeven. Air France behoudt twee slots-pairs, twee vluchten per dag naar Linate dus. Er is wel nog een transatlantische joint venture tussen Air France-KLM, Alitalia en Delta. Deze loopt tot 2022. De verwachting is dat Alitalia ook daar uit zal stappen.

Geen resultaat
KLM topman Pieter Elbers zei eerder tegen Up nog te onderhandelen met Alitalia. Daar is blijkbaar niks uitgekomen. De opzegging van de Europese joint venture kwam nadat Etihad een aandeel in Alitalia nam. Afgelopen weken werd bekend dat Etihad de Italiaanse maatschappij op de rit wil krijgen en onder andere het routenetwerk drastisch herziet. Alitalia vliegt vanaf komend zomerseizoen vaker naar Amsterdam. Vanaf Linate uiteraard.

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button