Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies voor Gambia afgegeven. “Reis alleen naar Gambia als dat noodzakelijk is.” In het land verblijven momenteel circa 1.600 Nederlanders die teruggehaald worden. De Nederlanders die nu in het land verblijven, zijn in merendeel daar op vakantie. TUI en Corendon bieden met name strandvakanties aan in West Gambia, vlakbij de hoofdstad.
Corendon topman Steven van der Heijden zegt tegen Up dat zijn organisatie 831 vakantiegangers in Gambia heeft zitten. “Vanaf vanavond of vannacht worden ze teruggevlogen. Dat gebeurt in vier vluchten die tot morgenavond zullen gaan.”
Een woordvoerster van TUI Nederland zegt ruim 800 mensen terug te halen. “We hebben de situatie nauwlettend in de gaten gehouden en kunnen door middel van eigen toestellen en inhuur onze klanten terughalen.” Dit gebeurt samen met TUI België. “De veiligheid van de reizigers staat voorop. Aangezien het ministerie niet-noodzakelijke reizen afraadt is het nu geen vakantie bestemming. De passagiers die morgen zouden vertrekken zullen niet gaan. Ze worden vanavond nog gebeld. De gasten ter plaatste worden vervroegd teruggehaald.” Morgen en overmorgen vliegt TUI de mensen terug.
Machtsoverdracht
In Gambia is een nieuwe president gekozen die donderdag aan zou treden, maar de huidige president wil niet opstappen. BuZa zegt dat er een risico bestaat op onrust en gewelddadige demonstraties. Er is ook een risico dat het vliegveld van Banjul plotseling wordt gesloten. De huidige president heeft de noodtoestand afgekondigd.
Ongeregeldheden
Op 1 december 2016 vonden presidentsverkiezingen plaats in Gambia. De resultaten hiervan worden aangevochten door de huidige president, Yahya Jammeh. Hij heeft de verkiezingen verloren. De politieke situatie blijft daarom onzeker. Op 18 en 19 januari 2017 staat de machtsoverdracht van de huidige president naar de nieuwe president gepland.
De huidige president vecht de verkiezingsuitslag aan bij het Hooggerechtshof. Het kan echter nog maanden duren voordat die uitspraak doet, wegens een gebrek aan rechters. Ghana en Nigeria hebben meerdere malen Jammeh verzocht vrijwillig af te treden, maar hij weigert dit. Liberia steunt Jammeh. De nieuwe president, Adama Barrow, werd afgelopen weekend door veel wereldleiders tijdens een top in Senegal verwelkomd. In de schaduw van de top speelde ook een tragedie af, Barrows zoon werd door honden doodgebeten.
Vandaag zijn vier ministers van de zittende regering afgetreden. Dit gebeurde daags nadat de hoogste officier van justitie verklaarde de zaak tegen de nieuwe president niet voort te willen zetten.
Opspraak
Jammah is sinds 1996 aan de macht en kwam in 2008 in het nieuws door uitspraken dat hij elke homoseksueel in Gambia wilde onthoofden. Mensenrechten activisten mochten wat hem betreft ook gedood worden.
Leger
De VN en de Unie van Afrikaanse landen verklaarden onlangs dat er snel boots on the ground kunnen zijn in Gambia als er geen snelle oplossing van de crisis komt. Als Jammeh niet aftreedt zal de Veiligheidsraad gevraagd worden in te stemmen met de inzet van blauwhelmen. Nigeria heeft al gezegd 800 manschappen klaar te hebben staan voor interventie.
Pre-order nu: schaalmodel van de gloednieuwe KLM A321neo
Nu te bestellen in de webshop! Let op: limited edition.