fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Vluchtzinnig van Melissa Franck – 4 sterren

Melissa Franck | Vluchtzinnig
Hardcover |140 pagina’s | € 16,50
ISBN 978-90-82599-00-8
Miss Meliz & het Boekenhuis | 2016

In Vluchtzinnig zijn 40 columns gebundeld die Melissa Franck eerder publiceerde in het door de Vakbond voor Nederlands Cabinepersoneel uitgegeven VNC Magazine. Met ruim twintig jaar ervaring als stewardess bij KLM, combineert Melissa Franck noemenswaardige anekdotes uit de lucht met de schermutselingen van een leven waarin werk, het sociale domein en de innerlijke mens regelmatig tegelijkertijd om aandacht vragen.

De vormgeving van Vluchtzinnig is een schot in de roos. De omslag oogt fris en vrolijk en het binnenwerk goed verzorgd, zij het behoorlijk druk. Een minder volle bladspiegel en een ander lettertype dan wat de standaard lijkt te zijn voor zelfuitgegeven boeken, had het lezen nog net iets plezieriger kunnen maken. Ook had de redactie, zeker bij de eerste columns, wat scherper mogen zijn.

Vluchtzinnig begint met de eerste column die in VNC Magazine verscheen (2010), en de rest volgt chronologisch. Deze logische opbouw zorgt voor een zekere samenhang die na elke column tot verder lezen uitnodigt. Een klein nadeel is wel dat de bundel minder sterk begint dan had gekund. De stereotypen waar Melissa Franck zich overduidelijk aan ergert en waarvan ze er zeker voorin de bundel de nodige behandelt, weet ze voor de niet-vliegende lezer soms tot op zekere hoogte te ontkrachten, maar minstens net zo vaak, vermoedelijk onbedoeld, juist te bevestigen. Wie doorleest smaakt het genoegen te constateren dat het schrijven Melissa Franck gaandeweg gemakkelijker afgaat en dat zij zich, als persoon en als professional, vrijzinnig is blijven ontwikkelen. Al vorderend worden de columns steeds leuker, sympathieker en ook voor niet-vliegend publiek herkenbaarder.

Leuk aan de werkwijze van Melissa Franck is dat ze naar het grotere plaatje kijkt. Dit maakt van Vluchtzinnig meer dan een bundel over het wel en wee van een stewardess, aangezien het de lezer een blik in het leven van een stewardess gunt voorbij het blauwe uniform en de trolley. In combinatie met het handzame formaat en het opgeruimde uiterlijk is Vluchtzinnig zeker een fijn boekje voor in de handbagage of om cadeau te doen.

[bol_product_links block_id=”bol_587cc69109e17_selected-products” products=”9200000072847885″ name=”Vluchtzinnig” sub_id=”Melissa Franck” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

 

 

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button