fbpx
InnovatieNaast het nieuwsOnderwerpenProfessionalVliegtuigen

Airbus wil restaurants en gyms in vliegtuigen

Airbus heeft patent aangevraagd op een nieuw concept waarbij de inrichting van een vliegtuig aangepast wordt door er modules in te schuiven. Hiermee wordt het mogelijk om tijdens een vlucht naar de sportschool te gaan of in een restaurant te eten.

Het nieuwe patent heet bij Airbus ‘Transpose’ en bestaat uit uitwisselbare interieurs die in een vliegtuig geplaatst kunnen worden. “Dit is een nieuwe manier van denken over cabine-inrichting en architectuur”, stelt Jason Chua, projecthoofd bij Airbus-dochter A^3 tegenover Wired.com. A^3 is gevestigd in Silicon Valley en denkt nieuwe concepten voor de luchtvaart uit.

Met Transpose wil Airbus het mogelijk maken om binnen korte tijd de cabine van een vliegtuig helemaal te veranderen. “Het verplaatsen van een toilet kost nu veel tijd”, zegt Chua. Dat moet met Transpose veranderen, omdat dan alleen de module veranderd hoeft te worden en niet het hele vliegtuig omgebouwd wordt. Volgens Wired kijkt Airbus naar mogelijkheden om sauna’s en fitnessstudio’s in de modules te bouwen.

Vrachtvliegtuigen hebben volgens de Europese vliegtuigbouwer een voordeel boven passagiersvliegtuigen, omdat ze al over rails en grote deuren beschikken om de modules te kunnen plaatsen.

Het is niet het eerste patent waarbij Airbus gebruik maakt van modules. In 2015 patenteerde de vliegtuigbouwer een soortgelijk idee waarbij reizigers in losse cabines instappen. Die cabines worden vervolgens in het vliegtuig geschoven. Veel patenten worden nooit werkelijkheid, maar worden vastgelegd om de concurrentie te slim af te zijn.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button