fbpx
MilitairNaast het nieuwsNieuws

Nederlandse F-16’s toch niet inzetbaar tegen IS

Belgische F-16’s nemen in Syrië en Irak vanaf 1 juli de taken over van de Nederlandse F-16’s in de strijd tegen terreurgroep IS. Dat meldt het Ministerie van Defensie.

Normaal gesproken lossen België en Nederland elkaar steeds af op 1 juli, maar de Nederlandse gevechtsvliegtuigen zouden niet op tijd in orde zijn. Daarom wordt de huidige Belgische missie verlengd na 1 juli.

In de zomer van 2016 vertrokken zes Belgische F-16’s naar Jordanië. Vanuit daar voert de Belgische luchtmacht al een half jaar operaties uit tegen IS in Irak en nu voor het eerst ook in Syrië. Per 1 juli zou Nederland het stokje weer overnemen, maar dat gaat dus niet door.

Jaenine Hennis Plasschaert schreef vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer: “De Nederlandse F-16’s kunnen dit jaar niet meer worden ingezet in Syrië en Irak.”

Waarschijnlijk zal Nederland vanaf 1 januari 2018 de taak van België weer overnemen. De bewaking van de basis in Jordanië wordt wel door Nederlanders gedaan.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button