AirlinesIncidentenKLMNieuws

Protesten op vliegvelden VS na maatregel Trump

Direct nadat de Amerikaanse president Donald Trump een inreisverbod voor mensen uit zeven landen afkondigde, braken er massaal protesten uit op verschillende vliegvelden in Amerika. De luchtvaart ondervindt ook problemen door de maatregel.

Op meerdere luchthavens ontstonden spontaan grote protestacties. Duizenden actievoerders stroomden naar vliegvelden als John F. Kennedy en Newark in New York, Dulles International in Washington D.C., Chicago O’Hare, Denver International, LAX, Seattle en Dallas Fort Worth. Met borden en spandoeken waren ze daar om mensen die op de luchthavens werden vastgehouden, een hart onder de riem te steken.

Op JFK kwamen meer dan tweeduizend mensen bijeen bij de aankomsthal. Ze scandeerden leuzen als ‘Let them in!” Bij de protesten is veel politie op de been, maar tot nu toe verlopen de protesten vreedzaam.

In Seattle stroomde de terminal vol met mensen.

Green Card
Op de vliegvelden zijn advocaten bijeengekomen om zo snel mogelijk mensen te kunnen helpen die vastgehouden worden. Via andere internationale reizigers proberen ze te achterhalen of er mensen op hun vlucht zaten die zijn tegen gehouden. Honderden vluchtelingen en bezitters van een zogenaamde ‘green card’, een verblijfsvergunning, werden zaterdag vastgezet op vliegvelden, omdat ze volgens de nieuwe regels niet het land in mochten.


Luchtvaartmaatschappijen verrast

Wereldwijd werden luchtvaartmaatschappijen overdonderd door de nieuwe regels. Zo moest KLM als snel zeven passagiers achterlaten, omdat die het land niet in zouden komen. Qatar Airways vaardigde vrij snel een alert uit voor haar passagiers. Verschillende maatschappijen namen passagiers uit de zeven landen al niet meer mee. Ook WestJet liet weten passagiers achter te laten. Zij kregen wel het geld van het ticket terug. In Iran worden geen tickets naar de VS meer verkocht. Vooralsnog heeft Brussels Airlines nog geen problemen ondervonden van de nieuwe maatregel.

In een e-mail aan luchtvaartmaatschappijen heeft de IATA laten weten dat de maatregel niet alleen voor passagiers, maar ook voor personeel geldt. De IATA werd zaterdag door de Amerikaanse douane op de hoogte gesteld. Volgens een Amerikaanse krant is daardoor zeker één crewlid van een Lufthansa vlucht in Duitsland achter gebleven.

Kort geding
Zaterdagmiddag lokale tijd diende een kort geding tegen de immigratiemaatregel van Trump. Daarin besliste de federale rechter dat mensen die al eerder toegang hadden tot de VS, nu niet geweigerd mogen worden. Ook mogen zij niet nadat ze in het land zijn, binnen een week alsnog worden uitgezet. Dat betekent dat een 100 tot 200 mensen die nu vastzitten alsnog de VS binnenkomen.

President Trump heeft in een reactie laten weten dat de maatregel nu al goed werkt. “Dat zie je nu al op de vliegvelden,” zei hij tegenover de verzamelde pers.

Tags

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close