fbpx
Onderwerpen

Rusland heeft felle kritiek op MH17-onderzoek

Rusland heeft felle kritiek op het internationale onderzoeksteam JIT, dat onder Nederlandse leiding de MH17-crash onderzoekt. Volgens de Russen proberen de onderzoekers onnodig de boel te vertragen met als doel het publiek te misleiden.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie zei vorige week dat de radarbeelden die Rusland aan het JIT overdroeg, onleesbaar zijn. Dat zou komen doordat ze geleverd zijn in een ander formaat dan het standaardformaat dat voor internationale onderzoeken wordt gebruikt.

Oleg Storchevoy, hoofd van de Russische luchtvaartautoriteiten, hield vandaag een persconferentie over de kwestie. Volgens hem hebben de onderzoekers “nooit om hulp hebben gevraagd bij het ontcijferen van de radarbeelden”, zo meldt de Russische nieuwssite RT.

“Het is verrassend dat het de Nederlanders drie maanden kostte om dit probleem te ontdekken. De gegevens zijn vorig jaar al overgedragen en dit is een puur technische issue, dat snel kon opgelost worden als we hadden samengewerkt”, aldus de Rus.

Storchevoy speculeerde dat de onderzoekers de Russische radarbeelden eigenlijk niet willen gebruiken, om zo de ware toedracht van de MH17-ramp te verbergen: “Deze vertraging laat zien dat de Nederlandse kant het publiek wil misleiden.” De Russen willen naar eigen zeggen juist de waarheid achterhalen.

Meer kritiek
Er was vandaag meer kritiek op het MH17-onderzoek. Thierry Baudet, de leider van de nieuwe partij Forum voor Democratie, zei tegen de Volkskrant dat het raar is dat Oekraïne deel uit maakt van het JIT en vetorecht heeft, terwijl het land tegelijkertijd een verdachte is. Hij heeft daarom president Trump gevraagd een nieuw onderzoek te openen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button