fbpx
NieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

Geen preclearance op Schiphol na Trump’s inreisverbod

Het kabinet staakt de onderhandelingen over Amerikaanse grenscontroles op Schiphol, de zogeheten preclearance-faciliteiten. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vandaag in reactie op kamervragen van Groenlinks-fractievoorzitter Jesse Klaver.

De onderhandelingen worden gestaakt vanwege het Amerikaanse inreisverbod. President Trump kondigde eind vorige week aan de burgers van zeven landen (Iran, Irak, Syrië, Libië, Jemen, Soedan en Somalië) tijdelijk niet meer toe te laten uit vrees voor terrorisme.

Koenders neemt afstand van Trump’s besluit: “Verdeel en heers, discriminatie, zijn geen manier om terrorisme te bestrijden, laat staan vreemdelingenbeleid te voeren. De executive order van president Trump gaat direct in tegen onze waarden.”

De minister wil geen discriminatie toestaan in Nederland: “Afgelopen jaar zijn een aantal onderhandelingen begonnen op ambtelijk niveau om het mogelijk te maken preclearance te doen op Schiphol, waardoor je niet lang in de rij hoeft te staan in de Verenigde Staten. Het spreekt voor zich dat de Nederlandse regering in het licht van de huidige situatie die onderhandelingen heeft opgeschort.”

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button