fbpx
AirlinesInnovatieNieuwsOnderwerpenProfessional

Studenten TU-Delft: ‘boardingproces kan veel sneller’

Het boardingproces kan veel sneller; vooral de handbagage is een bottleneck in het proces. Studenten, hoogleraren en verschillende professionals uit de luchtvaartwereld kwamen deze week op de Technische Universiteit in Delft bijeen.

Tijdens het event ‘Designing for Future Travel Experiences’ werd gesproken over hoe reizen er in de toekomst uit kan zien. Talloze ideeën om de reiservaring te verbeteren kwamen voorbij. Met name onderzoek naar het boardingproces kwam aan bod.

De ‘Cuckoo’
Een van de grootste problemen is het opbergen van de handbagage. Het neemt kostbare tijd in beslag tijdens het boarden. Student Alex Brink heeft hier een oplossing voor en plaatst de handbagage in een speciale ruimte onder de stoel voor je. Onder de stoelen wordt ruimte gemaakt door de vloer van het vliegtuig te verlagen.

‘Skybus’
Een ander idee kwam van student Evangelos Agas. Passagiers stappen in de volledig elektrische ‘Skybus’ in, op volgorde van stoelnummers. Vervolgens worden ze naar het vliegtuig gereden waar ze precies volgens de stoelindeling in het vliegtuig stappen. Toestellen kunnen op deze manier ook vlakbij de landingsbaan blijven staan, om brandstof te besparen.

‘Flight’
Ook Yuxin Zhang had een oplossing voor problemen met handbagage. Een slim systeem dat in de wachtruimte op het vliegveld alle handbagage scant en dit aan de passagier koppelt door middel van de boarding pass. Het systeem berekent zo de meest efficiënte manier om de handbagage in te delen. In het vliegtuig wordt vervolgens geprojecteerd hoe alle handbagage in de ‘overhead bins’ geplaatst dient te worden.

PASSME
Bovenstaande en nog vele andere onderzoeken zijn onderdeel van het Europese project ‘PASSME’. Hier werken onder andere KLM, Schiphol Group, NLR en de TU-Delft aan mee. Het doel van dit project is om de ‘air travel experience’ te verbeteren en de tijd op het vliegveld te verkorten. Wachtrijen, bagage, informatievoorzieningen en de belevenis van luchthavens staan hierin centraal.

Vanderlande
Vanderlande is marktleider op het gebied van bagagesystemen en is wereldwijd een belangrijke speler op luchthavens. Het Nederlandse bedrijf tekende op het event een samenwerkingscontract met de TU-Delft, waarmee ze de financiering verzorgen voor twee PhD-studenten die aan allerlei innovaties gaan werken.

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Gerelateerde artikelen

Back to top button