Airport ReviewNaast het nieuwsReviewShanghaiTravel

Review Shanghai Pudong International airport PVG

November/december 2016
2 terminals, gemengd domestic en international (plus Hongkong, Makau en Taiwan)

Voor zover te overzien, uitsluitend via slurf
PVG ligt op 50 kilometer afstand van het stadshart van Shanghai

Aankomst
De eerste indruk van de luchthaven van Shanghai: kil en kaal. Het is een behoorlijk eindje lopen voordat de paspoortcontrole in zicht komt. We zijn rond 7:00 uur in de ochtend geland en lijken de eerst binnengekomen (internationale) vlucht. Er is een eindeloze rij loketten voor de paspoortcontrole, maar die zijn nog niet bemand. Langzaamaan schuift de ene na de andere slaperige douanier achter het loket en begint paspoorten en visa te controleren.

Vervolgtraject
De kille weg naar de bagageband wijst zichzelf. Het is relatief lang wachten op de koffers. Je kunt dan even naar buiten; als je teruggaat ga je door de beveiliging en wordt de handbagage gescand. Vanaf de luchthaven kun je met de taxi, bus of trein verder.

©shimin

Vertrek
De vlucht terug vertrekt vanuit terminal 1, de terminal van homecarrier China Eastern. Bij de ingang van het terminalgebouw gaan passagiers en bagage eerst door de scan. Op de schermen is duidelijk aangegeven bij welke rij je moet zijn. Daar staan incheckzuilen. Na het inchecken kun je de bagage afgeven bij een grondmedewerker aan een balie. PVG heeft (nog) geen automatische koffer-afgiftepunten. Opmerkelijk voor een stad waar vrijwel alles geautomatiseerd is.
De weg naar de security is vrij lang, de rijen die daar staan ook. Je mag je drinken wel tot het allerlaatste moment, tot je echt aan de beurt bent, houden. Halverwege de lange rijen hangt een plastic bak, gevuld met aanstekers en lucifers. Mooi hoe die Chinezen dat regelen. Uitleg is niet nodig, iedereen gooit gedwee zijn aansteker erin. Op Schiphol zouden de passanten waarschijnlijk de mooiste aansteker eruit vissen en ‘m in hun zak steken. Van de 30 lanes blijken er maar vier open. We hebben ruim 25 minuten in de rij gestaan.
Behalve de iPad en vloeistoffen, moeten ook paraplu’s uit de handbagage. Het tempo van de beveiligers ligt heel laag.

Voorzieningen
Het winkelaanbod op de luchthaven valt, zeker in vergelijking met de stad, heel erg tegen. Eigenlijk zitten er maar twee: één met sigaretten, drank en chocolade en één met parfum en cosmetica. Diezelfde winkels zitten er dan vijf keer. De wijnen blijven ook ‘duty free’ onbetaalbaar. Sterke drank kost ongeveer hetzelfde als op Schiphol en cosmetica en parfum is overwegend duurder dan hier in een gewone winkel.
Toiletten zijn er voldoende en ze zijn schoon. Uiteraard ontbreekt ook op de luchthaven de Starbucks niet. Beneden is een rookgelegenheid. Een soort patio in de buitenlucht, de aanstekers liggen klaar. Aan een kettinkje.

Extra
Bij vertrek zien we op het platform drie mannetjes staan, zij zwaaien fanatiek het vliegtuig uit.

Meer over Shanghai in de travelspecial.

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button