Editors choiceNaast het nieuwsNieuwsShanghaiTravel

Travelspecial: Vervoer en eten in Shanghai

Vanaf de luchthaven
Het openbaar vervoer van en naar de luchthaven van Shanghai en in de stad zelf is perfect en voordelig. Van luchthaven Pudong naar de stad rijdt een snelle trein, de Maglev, een aanrader. Een enkele reis kost 50 yuan, een retourtje (een week geldig) 80 yuan.
Het is even zoeken naar het platform; je moet een verdieping hoger zijn. Daarvoor moet je eerst naar buiten en dan -via de security- weer naar binnen om naar boven te kunnen. De trein zoeft met ruim 300 (!) kilometer per uur naar Longyang Road station. Hij schijnt de 400 kilometer te kunnen halen. Vanaf Longyang kun je met 3 metrolijnen verder, die weer aansluiten op alle andere, zodat heel Shanghai met de metro te bereiken is.

Metro
Op alle metrostations staan batterijen aan kaartautomaten. Rechtsboven in het scherm kun je op ‘english’ klikken en dan wijst het zich vanzelf. Betalen kan alleen met contant geld. Het is verstandig om de yuans al op Schiphol te halen, geldautomaten geschikt voor Europese kaarten zijn schaars.
Voor de metro betaal je een minimumbedrag van 3 yuan per persoon, nog geen 50 cent. Het langste stuk, van de ene kant van de stad naar de andere, kost 1,50 euro. In de spits is het wel belachelijk druk. Ook buiten de spits kun je een stoeltje meestal vergeten. Maar dan heb je wel wat ruimte.

Taxi
Taxi’s zijn er ook volop in Shanghai. De kans is groot dat de eerste kennismaking met een taxi in de stad een bijna-doodervaring is. Taxichauffeurs negeren consequent stoplichten. Dus als je ergens keurig bij groen licht oversteekt en er komt een taxi aan: rennen. En alhoewel het personeel in winkels en horeca behoorlijk Engels spreekt, is dat bij taxichauffeurs niet het geval. Als je een taxi neemt, kun je de ober of conciërge het best vragen om de chauffeur even te zeggen waar je heen wilt. Taxi’s zijn niet duur; voor een paar euro reis je binnen het stadscentrum.
Via hotels en restaurants zijn ook private cars te boeken, ze kosten evenveel als een taxi, terwijl het luxere auto’s zijn. Een taxi of private car van het centrum naar de luchthaven kost 200 yuan.

Ferry
Tussen Pudong en de Bund varen ferries af en aan, die kosten 2 yuan.

Eten en drinken
Shanghai heeft talloze Starbucks en andere coffeeshops en veel restaurants uit alle delen van de wereld. Al worden veel internationale restaurants gerund door Chinezen, met Chinese koks. En dat proef je.
Met name op en rond the Bund, de boulevard met uitzicht op de skyline en in Pudong, -waar de skyscrapers staan- struikel je over de goede restaurants, zowel Chinees als internationaal. Ook om te lunchen is er voor ieder wat wils. In de luxe hotels in Pudong zitten dito eetgelegenheden. In de winkelcentra zitten ook gelegenheden om te eten en/of drinken, heel simpel en heel chique. ‘s Avonds is Pudong the place to be voor een drankje.

Tips
In Hóngkõu, in het verlengde van de Bund en tegenover Pudong, zit een pareltje dat wij per toeval vonden: Kathleen’s Waitan Restaurant & Cocktails. Zowel vanuit binnen als vanaf het terras heb je een fantastisch uitzicht op de skyline (als smog geen roet in het eten gooit). De kaart biedt voor elk wat wils, het eten is perfect en de rekening valt mee. Mits je niet aan de wijn gaat, maar dat geldt voor heel Shanghai.
We vonden ook een echte (en goede) Italiaan: Goodfellas. Op een steenworp afstand van de Bund. Wel reserveren als je zeker wilt zijn van een tafeltje. In French Concession, een wijk zoals Nothing Hill, vind je wellicht wel het grootste scala aan verschillende soorten restaurants. Het echte Chinese streetfood is beter vertegenwoordigd in alle niet genoemde wijken, altijd op loopafstand van de ‘hippe’ wijken.

Meer over Shanghai in de travelspecial.

Tags

Eva Schouten

Senior editor. Eva is financieel-economisch journalist met een bijzondere belangstelling voor de luchtvaartsector. Behalve voor Up in the Sky, werkt Eva als freelancer voor het Algemeen Dagblad en andere kranten van De Persgroep.

Gerelateerde artikelen