IndustrieOnderwerpProfessional

EC handhaaft emissiehandel luchtvaart tot 2021

De Europese Commissie laat de bestaande regeling voor de handel in emissies (ETS) voor de luchtvaart voorlopig zoals ze zijn. Totdat de IACO in 2021 een nieuw systeem voor emissiehandel opzet, blijven de huidige regels in Europa zoals ze zijn.

De regels gelden alleen voor vluchten van en naar bestemmingen in de European Economic Area. De overkoepelende organisatie van regionale maatschappijen en vliegvelden ERA is blij dat er geen nieuwe regels komen, maar laat weten wel meer garanties te willen dat er na 2021 niet twee programma’s naast elkaar gaan lopen.

ETS
“Onze leden hebben nu duidelijkheid over wat er van hen verwacht wordt, maar willen dat de Europese Commissie het ETS-programma uiteindelijk vervangt door het programma van de ICAO, genaamd CORSIA,” laat Simon McNamara van ERA weten. Onder het ETS programma mogen landen en maatschappijen onderling emissierechten kopen en verkopen.

Daarnaast roept ERA landen op met projecten te komen die erop gericht zijn om de emissie van CO2 niet alleen vertragen maar daadwerkelijk verminderen. Volgens McNamara hebben de luchtvaartmaatschappijen alles al gedaan wat mogelijk is, en is het nu aan de landen zelf om met oplossingen te komen. “ETS is vooral een economisch voertuig, wat vooral veel administratie oplevert, maar geen oplossing voor het uitstootprobleem met zich meebrengt.”

CORSIA
Om de uitstoot van CO2 te verminderen en de opwarming van de aarde te remmen, heeft ICAO in samenwerking met wetenschappers regels opgesteld om ervoor te zorgen dat de luchtvaart zoveel mogelijk klimaatneutraal wordt.

Onder de naam ‘Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation’ ofwel CORSIA, worden er regels opgesteld voor de uitstoot van en de handel in emissies. Daarmee wil het voldoen aan de doelstelling van de Verenigde Naties om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Om landen en maatschappijen tijd te geven de nieuwe regels te implementeren, wordt er tot 2021 steeds strengere regels gesteld, waaraan de leden aan moeten voldoen. Vanaf 2021 moet de luchtvaart klimaat neutraal zijn.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=OUfhLkMhc8w” width=”640″ height=”380″]

Tot die tijd wil de Europese Commissie dat binnen de Europese Unie ETS van kracht blijft. De Europese Raad en het Europees Parlement moeten het voorstel nog wel goedkeuren.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close