fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessional

‘Toekomst Air France/Boost in handen van piloten’

De toekomst van Air France en het Boost-project is onzeker. De Franse pilotenvakbond SNPL heeft besloten om van 3 tot en met 13 februari een consultatief referendum te organiseren met haar leden, zo schrijft Le Monde. Het merendeel van de piloten van Air France mag zo een mening geven over de nieuw op te zetten dochter.

Als belangrijk onderdeel van het Trust Togerther-plan dat Air France-KLM CEO Jean-Marc Janaillac voorstelde, moet Boost de concurrentie aangaan met golfcarriers en low-cost maatschappijen.

Brief
De piloten mogen in het referendum beslissen wat hun antwoord is op de vraag: “Keur je het overhevelen van een deel van de medium- en long-haul vloot naar een nieuwe maatschappij goed?”.

Algemeen directeur van Air France Franck Terner heeft zondag al zijn piloten een brief gestuurd om hen te overtuigen “voor” te stemmen tijdens het referendum.

Niet over Boost
“Het referendum gaat niet over Boost”, vindt Philippe Evain, president van de SNPL. “We vragen de piloten alleen om de oprichting van een dochteronderneming waarin veel activa van Air France worden geplaatst, met alle risico’s van dien, te beoordelen.”

Verkoop
SNPL vreest dat de nieuwe dochteronderneming in de toekomst wordt verkocht. “Steeds als er een dochteronderneming was opgericht is die uiteindelijk altijd verkocht,” zegt Evain. Als voorbeeld wijst hij op cateraar Servair waar HNA Group nu deels eigenaar van is.

Iets te presenteren
Janaillac hoopte eind januari de onderhandelingen met een akkoord af te ronden, maar het verschil in mening tussen de pilotenvakbond en het management bleek te groot. Ondanks dat er geen harde deadline is gesteld hoopt Air France “iets te kunnen presenteren” tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van Air France-KLM op 16 februari.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button