fbpx
FinancieelOnderwerpenProfessional

‘Europese overheden moeten vliegbelasting afschaffen’

Brussel moet voorkomen dat landen vliegbelasting heffen. Ook moet de overlast beperkt worden die ontstaat door stakingen van luchtverkeersleiders. Dat was de hoofdboodschap tijdens de Airlines For Europe (A4E) Aviation Summit, die vandaag in Brussel werd gehouden met CEO’s uit de luchtvaartsector.

Vliegbelasting
In 2016 is er in totaal voor 5,6 miljard euro aan belasting betaald door passagiers. Koplopers van landen die taks heffen over vliegreizen zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk en Australië. Zweden heeft plannen om reizigers vanaf volgend jaar vliegtaks te laten betalen.

Afschaffen
Het is volgens topman Thomas Reynaert van A4E bewezen dat het schrappen van vliegbelastingen gunstig is voor de sector: “Landen waar de belastingen zijn geschrapt hebben een onmiddellijke boost in de luchtvaart en in het toerisme ervaren, waarvan hun economie heeft geprofiteerd. Wij roepen de Europese Commissie op om de concurrentiepositie van Europa te versterken door achter de afschaffing van deze schadelijke belastingen te staan.”

Stakingen
Afgelopen jaar was een recordjaar wat betreft stakingen bij luchtverkeersleiders. In 2016 zijn circa 35.000 vluchten geschrapt door werkonderbrekingen. Sinds 2010 is er 217 dagen gestaakt. Veel reizigers ondervinden hier hinder van en de Europese Commissie moet onmiddellijk aan de slag om de impact te verminderen, zo vindt men op de conferentie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button