fbpx
ColumnColumn GoofNieuwsOpinie

Vrouwtje – column Goof

“Large chunks of her plane shot away, the hydraulic system dead, Captain Kim Campbell pushed and pulled at her manual controls, struggling to keep the aircraft from crashing as it limped away from an ambush over Baghdad”.

Kim Campbell geeft nu lezingen in heel Amerika. Op het internet kom ik een soort uitnodiging tegen. Een frêle vrouwtje met een kittig paardenstaartje. Haar halve A-10 Thunderbolt werd onder haar weggeschoten in Irak, maar ze kwam toch thuis. Het gehele hydraulische systeem was uitgevallen, dus ze gebruikte het kabel-en-pulley-systeem dat voor de veiligheid ingebouwd is in het toestel. Normaal bedoeld om weg te kunnen vliegen van de plek des onheils, en vervolgens met de schietstoel uit te stappen. Voor een landing is het systeem eigenlijk niet bedoeld. Kim deed dat wel. Ze is een held, in Amerika. ‘Killer Chick’ noemen ze haar daar, want er zijn ook al de nodige pantservoertuigen onder haar trefzekere kanonvuur bezweken.

Zeker twintig jaar geleden kwam er voor het eerst een Amerikaanse A-10 naar een vliegshow in Nederland. Het toestel gaf een geweldige demo. Trage, maar uiterst strakke barrel rolls, prachtige uitgevoerde stall turns, ton-ronde 90-graden-bochten waarbij de vleugel naar het aardoppervlak wees als een met peillood opgehangen kastdeur. Het publiek was uitzinnig. Deze stille, wendbare A-10 maakte meer los dan al het bulderende iron dat ervoor en erna kwam.

De speaker had een slim truukje bedacht. Terwijl het vliegtuig met een lichte vleugelwiebel afscheid nam vroeg hij applaus voor de piloot. Iedereen dacht aan een stoere jet-jockey à la Tom Cruise. Maar nee, hij noemde ‘Maria Thompson’ of iets dergelijks. Alle 300.000 aanwezigen op het verkeerde sexistische been gezet.

Elke echte man zou best eens lekker voor haar willen koken.

Goof Bakker

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button