fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

EU wil vliegrechten golfcarriers kunnen schorsen

De Europese Commissie werkt aan een wet waarmee luchtvaartmaatschappijen van buiten de Europese Unie geweerd kunnen worden als ze schade toebrengen aan Europese airlines. Dit blijkt volgens Reuters uit een concept van de wet.

De nieuwe wet lijkt vooral gericht op het inperken van Emirates, Qatar Airways en Etihad Airways. Deze carriers worden door Europese en Amerikaanse maatschappijen al jaren ervan beschuldigd dat ze illegale staatssteun krijgen hun eigen regeringen. Hierdoor zouden ze de Europese luchtvaartmarkt verstoren. De golfmaatschappijen ontkennen in alle toonaarden en beschuldigen op hun beurt de Amerikaanse carriers ook van een vorm van staatssteun. Vanuit Europa en de VS klinkt al tijden de roep om een level playing field, waarbij de vrijheid van de golfmaatschappijen wordt ingeperkt.

Schorsen
In het nieuwe wetsvoorstel wil de Europese Commissie het mogelijk maken om maatschappijen van buiten de EU boetes op te leggen of hun licenties te schorsen. Dit kan gebeuren als er sprake is van illegale financiële staatssteun, maar ook als er oneerlijk spel gespeeld wordt bij het toekennen van slots of de hoogte van luchthavenbelastingen.

Veiligheid
De Europese Commissie heeft nu al de mogelijkheid om luchtvaartmaatschappijen te weren uit Europa, maar dat vindt plaats op basis van de veiligheidseisen. De golfmaatschappijen voldoen aan alle internationale veiligheidseisen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button