MilitairNaast het nieuws

Nieuwe straaljager India wordt Gripen of F-16

Het Zweedse Saab en het Amerikaanse Lockheed-Martin lijken elkaar grootse concurrent te worden bij het binnenhalen van een grote Indiase order. Saab biedt de Indiase luchtmacht de nieuwe Gripen E aan, terwijl Lockheed de nieuwste versie van de F-16 aanbiedt.

MiG-21
De Indiase luchtmacht is op zoek naar 200 tot 250 éénmotorige gevechtsvliegtuigen, die in de nabije toekomst de MiG-21 vloot moeten vervangen. India is de op twee na grootste gebruiker van de MiG-21, na Rusland en China. Van de 1200 MiG-21’s die India sinds 1963 in gebruik heeft genomen, zijn er nu nog ongeveer 250 operationeel. Wat betreft vliegveiligheid hebben de Indiase MiG-21’s geen heel goede reputatie. Enkele honderden MiG’s zouden in de loop van de jaren verloren zijn gegaan als gevolg van crashes.

Voorwaarde
India stelt als belangrijke voorwaarde, dat de nieuwe toestellen in India zullen worden geproduceerd. Zowel Saab als Lockheed hebben gezegd bereid te zijn een productielijn in India op te zetten. Hoewel Lockheed al eerder heeft overlegd met het Amerikaanse Congres over deze plannen, zal president Trump er ook nog zijn akkoord moeten geven. Lockheed heeft goede hoop, omdat de vliegtuigen bedoeld zijn voor India en niet voor de export. Op die manier vormen de in India geproduceerde F-16’s geen concurrentie voor F-16’s gemaakt in Amerika.

Marine
Tijdens Aero India 2017, de internationale luchtvaartbeurs en -show die komende week plaatsvindt, zullen zowel Lockheed-Martin als Saab flink uitpakken. Maar ook voor andere producenten van gevechtsvliegtuigen is India interessant als potentiële klant. De Indiase marine is namelijk op zoek naar ruim 50 nieuwe gevechtstoestellen, die zullen opereren vanaf de twee vliegdekschepen. Mogelijke kandidaten zijn de Dassault Rafale, Boeing Super Hornet, MiG-29K, Lockheed-Martin F-35 en de Saab Gripen. Gezien het takenpakket, lijkt een tweemotorig toestel de meeste kans te maken. Omdat de Rafale ook al is besteld door de Indiase luchtmacht, is dit dus zeker een kanshebber. Keuze voor de eenmotorige Gripen lijkt op dit moment minder waarschijnlijk. In tegenstelling tot de andere kandidaat-types is van de Gripen nog geen carrier-versie ontwikkeld, die geschikt is om te opereren vanaf vliegdekschepen.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button