fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessional

Air New Zealand staat op tegen Qatar

Qatar Airways CEO Akbar Al Baker heeft zich kritisch geuit over de keuze van Air New Zealand om de codeshare-overeenkomst tussen de maatschappijen te beëindigen. Dit zou volgens Al Baker suggereren dat alliantieleden van Air New Zealand druk op de maatschappij hebben uitgeoefend om dit te doen, zo meldt de Nieuw-Zeelandse nieuwssite Stuff.

Bedreigd
Tijdens een persconferentie over de eerste lijnvlucht van Qatar Airways naar Nieuw-Zeeland – de langste lijnvlucht ter wereld – deelde Al Baker zijn mening. Hij zei dat het terrugtrekken van Air NZ uit de overeenkomst komt doordat de maatschappij zich bedreigd voelt door Qatar’s aanwezigheid in de markt.

Hypocriet
Al Baker vindt het “hypocriet” dat Star Alliance druk zet op Air NZ om uit de overeenkomst te stappen. Codeshares komen namelijk vaker voor met airlines buiten de eigen alliantie.

Netwerk
“Als we Nieuw-Zeeland promoten aan de buitenwereld wil de nationale luchtvaartmaatschappij daar deel van uitmaken. Maar helaas, onder druk gezet door hun grotere alliantiepartners, teruggetrokken uit de SPA betekent dit dat we de bevolking van Nieuw-Zeeland niet aan kunnen sluiten op het grote internationale netwerk dat we wilden bereiken,” zei Al Baker.

Onterecht
Volgens een woordvoer van Air New Zealand is de kritiek onterecht. “Air New Zealand heeft een aantal commerciële afspraken met partner-luchtvaartmaatschappijen en is niet verplicht om voorkeurstarieven aan concurrenten te bieden.”

Qatar Airways en Air New Zealand hebben sinds 2014 een codeshare-overeenkomst.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button