fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Schipbreuk in het paradijs – 3,5 ster

Wilbert van Haneghem | Schipbreuk in het paradijs
Paperback | 220 pagina’s | € 17,95
ISBN 978-90-64106-27-9
Hollandia | 2016

In Schipbreuk in het paradijs vertelt Wilbert van Haneghem zijn verhaal als overlevende van een schipbreuk. Veertig uur dobberde hij met 24 anderen op volle zee. Nauwelijks eten en drinken, aftandse zwemvesten en een vierpersoons sloepje moeten hen van een langzame dood redden. En hoe zat het ook alweer met haaien in dit deel van de wereld?

In augustus 2014 is Wilbert van Haneghem op vakantie in Indonesië met zijn vriendin Marjan. Mede dankzij zijn baan als steward bij de KLM heeft Wilbert al meer dan 100 landen bezocht, en ook Marjan is een reislustig type. Als ervaren reizigers regelen ze veel dingen ter plaatse, en met de langgekoesterde wens van Wilbert om komodovaranen in het wild te zien in gedachten, boeken ze via de gids van een andere tocht een vierdaagse bootreis van Lombok naar Komodo. Later vragen ze zich af of ze niet eerst de boot hadden moeten bekijken, maar die lijkt uiteindelijk op het eerste gezicht niet minder onzeewaardig dan andere boten die ze tegenkomen. Ze besluiten daarom vooral te genieten van hun spartaanse verblijf op de houten boot.

In de tweede nacht gaat het mis. Wat er precies gebeurt wordt niet helemaal duidelijk, maar de boot maakt water en de bemanning is overduidelijk in paniek. Het lukt hen niet contact te krijgen met andere boten en los van hozen lijken ze geen idee te hebben wat ze moeten doen. Als de steward in Wilbert het niet langer kan aanzien, werpt hij zich op leider. De discussie die volgt (zo lang mogelijk bij de zinkende boot blijven of zo snel mogelijk beginnen met zwemmen om optimaal van het daglicht gebruik te kunnen maken) beschrijft Wilbert van Haneghem mooi in Schipbreuk in het paradijs. Tussen de regels door maakt onmacht zich kenbaar en frustratie over de incapabele bemanning en de deplorabele staat van het reddingsmateriaal. De volgende veertig uur staan in het teken van vermoeidheid en spanningen, terwijl de wil om te overleven en een verlangen naar de dood elkaar steeds sneller afwisselen.

De dood en het leven, schuld en verantwoordelijkheid (nemen), zijn de grote thema’s die Wilbert van Haneghem in Schipbreuk in het paradijs verkent op basis van zijn eigen ervaringen zonder ergens pedant of zelfgenoegzaam te worden. Daarnaast is het ook gewoon een spannend verhaal dat hij, ondanks het daverende startschot, subtiel weet op te bouwen. Dit en de heel behoorlijke schrijfstijl maken Schipbreuk in het paradijs één van de betere overlevingsboeken.

[bol_product_links block_id=”bol_5898980bcb8a1_selected-products” products=”9200000059982715″ name=”Schipbreuk in het paradijs” sub_id=”Wilbert van Haneghem” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button