fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalVliegvelden

Opening Lelystad precies een jaar later

Lelystad Airport kan in principe op 1 april 2019 open voor groot handelsverkeer, precies een jaar na de oorspronkelijk geplande opening. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind november vorig jaar maakte de bewindsvrouw bekend dat de geplande openingsdatum van 1 april 2018 niet haalbaar was, omdat de Luchtverkeersleiding daar nog niet klaar voor was. Ze gaf toen al aan dat uitstel met een jaar “in de rede ligt”.

Wisselgeld
Schiphol-topman Jos Nijhuis zei tegenover Up in the Sky dat hij niet blij was met het uitstel. “Daar waren afspraken over gemaakt, daar moet je je aan houden. We weten het al tien jaar, wat is dan het probleem?” Hij had ook graag eerder gehoord dat er mogelijk vertraging zou optreden. Als ‘wisselgeld’ wil Nijhuis wel dat Lelystad meteen van start gaat met 4.000 vliegbewegingen in plaats van de eerder afgesproken 2.000. “Zodat we iets terugkrijgen voor het uitstel.

Risico’s
Dijksma schrijft in haar brief dat de nieuwe openingsdatum door LVNL “haalbaar en realistisch wordt geacht. Bovendien, zo geeft LVNL aan, bevat de planning enige ruimte om eventuele vertraging op te kunnen vangen.” De nieuwe planning is getoetst door het Britse bureau Helios. Ook zij achten 1 april 2019 haalbaar. “Daarbij tekent Helios aan dat de planning nog een aantal risico’s en aandachtspunten kent die in de verdere aanpak adequaat en tijdig opgepakt dienen te worden.”

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button