NieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol

Tarieven Schiphol volgend jaar omhoog

De luchthavengelden op Schiphol gaan volgend jaar weer omhoog. Dat zei Schiphol-topman Jos Nijhuis in gesprek met Up in the Sky.De tarieven die Schiphol aan de airlines rekent, gaan dit jaar met ingang van 1 april juist flink omlaag. “Met 7,1 procent om precies te zijn,” aldus Nijhuis. Met hoeveel de tarieven volgend jaar stijgen, wil hij nog niet aangeven. Dat de luchthaven duurder wordt, is zeker.

Reëel
Schiphol is gebonden aan wettelijke regels omtrent de havengelden, de formule ervoor is dat de kosten gedeeld worden door het volume. “Daarvoor vindt jaarlijks consultatie plaats met de airlines. We hebben er allemaal belang bij om een zo reëel mogelijk beeld te geven. Het uitgangspunt bij investeringen in infrastructuur, operationele kosten en tarieven is dat de concurrentiepositie van Schiphol wordt versterkt.”

Mezzanine
Nijhuis: “Met de toenemende drukte, moeten we er alles aan doen om Europe’s prefered airport te blijven.” In 2016 zag de luchthaven 9 procent meer passagiers, voornamelijk in het Schengengebied in vertrekhal 1 nam het aantal reizigers toe. Vertrekhal 2 is in 2015 al volledig op de schop gegaan, waarbij er een verdieping -mezzanine- boven de incheckbalies kwam. Om op korte termijn in vertrekhal 1 de druk te verlichten, opent begin april een tijdelijke vertrekhal. “Daarmee moeten we het een paar jaar zien te redden.” Daarna is het tijd voor een structurele oplossing.

Vertekend

In de maand januari groeide het aantal passagiers dat via Schiphol reisde met iets meer dan 11 procent. “Die cijfers geven een vertekend beeld,” stelt Nijhuis. “Omdat de kerstvakantie voor een groot deel in januari viel dit jaar.” Evengoed wordt het ook dit jaar ronduit druk op de luchthaven.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.