Frequente reizigerNieuwsNL nieuwsOnderwerpSchipholVliegvelden

Schiphol-topman niet blij met opschorten preclearance

Schiphol-topman Jos Nijhuis is niet blij met het opschorten van de onderhandelingen over de zogenoemde preclearance voor vluchten naar de VS. Dat zegt hij desgevraagd tegen Up in the Sky.Eind vorig jaar werd bekend dat Nederland met de VS ging onderhandelen over Amerikaanse grens- en douanecontroles op Schiphol. Twee weken geleden werden de onderhandelingen door Nederland abrupt gestaakt, nadat de Amerikaanse president Donald Trump een inreisverbod instelde voor ingezetenen van zeven moslimlanden.

Aanzienlijk
“Wij zijn niet blij met het opschorten van de onderhandelingen,” stelt Nijhuis. “We zien mogelijkheden om deze preclearance-faciliteiten op Schiphol samen met de Amerikanen inpasbaar te maken. Ik wil dat ook graag.” Amerikaanse douanefaciliteiten op Schiphol zouden de positie van Schiphol in het trans-Atlantische verkeer aanzienlijk verstreken.

Unieks
De luchthaven van Dublin heeft dergelijke faciliteiten al. “Daar maak ik mij zorgen over,” zegt Nijhuis. “We zien dat het marktaandeel van Dublin op de trans-Atlantische markt stijgt. Een verdomd belangrijke markt, ook voor KLM.” Volgens Nijhuis zou je met de preclearance ‘iets unieks’ creĆ«eren. “Anderen kunnen het niet, zoals Heathrow, of willen het niet, zoals Charles de Gaulle. Wij kunnen het ook beter dan andere luchthavens.”

Volatiel
Helemaal verbaasd dat de onderhandelingen zijn afgebroken, is Nijhuis niet. “Ik begrijp de beslissing van de politiek. Wellicht had je -achter de schermen- ook door kunnen gaan met de onderhandelingen.” Om preclearance mogelijk te maken, zouden Nederland en de VS het eerst eens moeten worden over de voorwaarden, daarna zou daar een verdrag over moeten worden gesloten, waar het parlement zich dan nog over mag uitspreken.

Pauze
Amerikaanse rechters hebben het inreisverbod van Trump inmiddels van tafel geveegd, maar die legt zich daar op zijn beurt niet bij neer. Een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie laat aan Up weten dat de pauze in de onderhandelingen zoals eerder aangekondigd nog steeds geldt. “In de tussentijd werken we aan beide zijden verder aan zaken die nog moesten worden uitgezocht.”

Tags

Gerelateerde artikelen

Eva Schouten en Joeri van Ormondt

Eva is financieel-economisch journalist met een bijzondere belangstelling voor de luchtvaartsector. Joeri is hoofdredacteur bij Up. Regelmatig werken ze samen aan artikelen/projecten.