LiefhebberNaast het nieuws

SpaceX lancering op het laatste moment afgeblazen

Op het laatste moment is de lancering van een Falcon raket met Dragon capsule afgeblazen. Eén van de hydraulische zuigers in een stuurmotor zou niet helemaal werken zoals het moest. Zondag is er een nieuwe mogelijkheid voor de lancering.

De lancering op Cape Canaveral in Florida werd met nog 13 seconden op de klok afgeblazen. Al vrij snel kwam SpaceX oprichter Elon Musk op Twitter met de verklaring. Hij wilde de kleine afwijking eerst onderzoeken voordat de raket de lucht in zou gaan. Volgens Musk was de kans dat het goed ging 99 procent, ‘maar die 1 procent is het niet waard om te gokken.”

De Dragon capsule met bijna twee ton goederen aan boord, zou naar het internationale ruimtestation ISS gestuurd worden om de crew daar te bevoorraden. De nieuwe lancering staat voor zondagmiddag 15.39 uur gepland. NASA zendt de lancering live uit.

Afgeblazen
Het is niet de eerste keer dat een lancering van een Falcon wordt uitgesteld. Het onbemande ruimtevaartproject van SpaceX heeft al vaker vlak voor de lancering moeten afblazen. In september ging het tijdens een test mis en ontplofte de raket.

Het SpaceX project van Elon Musk is uniek, omdat het lanceerraketten gebruikt die zelf kunnen landen, waardoor ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Hierdoor moet de ruimtevaart een stuk goedkoper worden.

Update 15:40: raket alsnog succesvol gelanceerd.

Tags

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button