Ruim 700 uitzendkrachten van KLM hebben een petitie voor ‘gelijke behandeling’ ondertekend. De petitie wordt dinsdag door een afvaardiging van uitzendkrachten en vaste medewerkers aangeboden aan de directie van KLM.
Onzeker contract
Volgens FNV Luchtvaart werken bij KLM veel mensen met een onzeker contract. Naast dat de uitzendkrachten minder worden betaald hebben ze volgens FNV te maken met “onredelijke regels” die voor hun vaste collega’s niet gelden. De vakbond zegt dat het uitzendpersoneel bijvoorbeeld niet de tijd vergoed krijgt die ze nodig hebben voor scholing of het aanvragen van een nieuwe Schipholpas. Vaste medewerkers hoeven maar eens in de vijf jaar een nieuwe pas, uitzendkrachten iedere zes maanden.
Veiligheidsrisico
FNV-bestuurder Jan van den Brink: “Uitzendkrachten staan op de laagste trede van de arbeidsmarkt: ze moeten de gaten in roosters vullen, doen vaak de minst aantrekkelijke werkzaamheden en hebben de minste rechten. Uitzendkrachten worden maar een deel van de dienst ingezet. Daardoor wordt de werkdruk opgevoerd, voor vast en voor flex. Daarmee kan op den duur een veiligheidsrisico ontstaan.”
Paul Koopman werkt zes jaar als uitzendkracht bij KLM. “Werken bij KLM is echt ontzettend leuk. Maar door dit soort regels voel je je als uitzendkracht nooit een echte KLM’er. Daarom komen we in actie.”
Een delegatie van 35 KLM-medewerkers brengt dinsdagmiddag een bezoek aan het hoofdkantoor van KLM om de petitie aan te bieden aan de directie.