AirlinesOnderwerpProfessional

Dijksma: toezicht op luchtvaart Curacao ondermaats

Het toezicht op de Curaçaose luchtvaartsector voldoet niet aan de internationale normen, zo schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. Ze heeft daarom besloten in te grijpen.

Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat het de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) ontbeert “aan een correcte wettelijke borging. Daarnaast voldoen onderdelen van de Curaçaose wetgeving niet aantoonbaar aan de internationaal gestelde normen. De CCAA beschikt over onvoldoende deskundig personeel, onvoldoende structuur en er is geen goede aansturing”, aldus Dijksma

De staatssecretaris verwijst naar de problemen met het noodlijdende InselAir. “De ILT concludeert ook dat er onvoldoende onafhankelijkheid van de CCAA is ten opzichte van Insel Air International. Insel Air International blijkt aan essentiële onderdelen van de luchtvaartwetgeving niet te voldoen, waardoor er sprake is van een te hoog veiligheidsrisico. Het toezichtsysteem van de CCAA heeft dit niet kunnen voorkomen.”

Ambtenaren mogen sinds begin deze maand niet meer met InselAir International vliegen en KLM zegde eerder de codeshare-overeenkomst op omdat er zorgen zijn over de veiligheid bij de maatschappij. Het verbod voor ambtenaren blijft voorlopig van kracht, zo laat de staatssecretaris weten, maar ze neemt maatregelen om de CCAA te helpen de boel weer op orde te krijgen:

“[De Curaçaose minister Camelia-Römer] heeft namens Curaçao ingestemd met assistentie van ILT en de overdracht van de daarbij behorende bevoegdheden om toezicht te houden op Insel Air International BV [..] Daarnaast gaat meer intensief worden samengewerkt met de ILT en het beleidsdepartement van IenM om de luchtvaartautoriteiten van Curaçao te versterken, de wettelijke basis te verzekeren en om effectief toezicht te kunnen gaan houden”, aldus Dijksma.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/