AirlinesOnderwerp

Schiphol op slot; slechts twee banen open [Update]

Update 18:00: De Oostbaan is gesloten na een crashlanding van een Flybe-toestel. Daardoor is de Buitenveldertbaan alsnog opengegaan voor landingen.

Update 16:45: Luchtverkeersleiding Nederland laat weten dat de plannen gewijzigd zijn. In plaats van de Buitenveldertbaan te gebruiken, blijven enkel de Kaagbaan en de Oostbaan open. De Kaagbaan wordt gebruikt voor starten, en de Oostbaan voor landen. Er kunnen nu dertig vliegtuigen per uur landen, terwijl dat er normaal 68 zijn.

Originele artikel: De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft besloten om vanwege de storm bijna alle start- en landingsbanen op Schiphol te sluiten. Alleen de Buitenveldertbaan blijft vanaf vier uur vanmiddag open, zo laat een woordvoerster weten aan Up in the Sky.

Sluiting

Door de sluiting van de andere banen kunnen er nog maar 22 vliegtuigen per uur landen op Schiphol. LVNL verwacht niet dat hierdoor vliegtuigen naar andere luchthavens moeten uitwijken, aangezien maatschappijen al eerder van de wijziging op de hoogte zijn gesteld en besloten hebben om veel vluchten te annuleren. Zo heeft KLM 200 vluchten geschrapt.

Zijwinden
De sluiting van de banen is nodig omdat de zijwinden te sterk zijn. Het KNMI waarschuwt voor windstoten tot 120 kilometer per uur en heeft code oranje afgegeven. Daardoor is het niet veilig genoeg om vliegtuigen van de meeste banen gebruik te laten maken. De Buitenveldertbaan heeft dit probleem niet, aangezien de windrichting daar wel precies goed staat.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button