fbpx
AirlinesFinancieelOnderwerpenProfessional

Moederbedrijf BA boekt miljardenwinst

De International Airlines Group heeft over 2016 een miljardenwinst behaald. Het moederbedrijf van British Airways, Vueling, Iberia en Aer Lingus noteerde een nettowinst van 1,9 miljard euro.

Het bedrijf draaide in 2016 een winst van 2,5 miljard euro. Na aftrek van de belastingen blijft daar 1,93 miljard euro van over. In 2015 was dit nog 1,49 miljard euro. In het vierde kwartaal werd een operationele winst van 620 miljoen euro behaald; in 2015 was dit nog 530 miljoen.

Voortgang
De financiële performance van IAG kreeg een knauw door een zwakke wisselkoers van het Britse pond; IAG moest hier 460 miljoen euro op afboeken. “Toch hebben we goede voortgang geboekt en bouwen we verder op wat de afgelopen vijf jaar bereikt hebben”, aldus CEO Willie Walsh van het bedrijf. De vier maatschappijen van IAG vervoerden in 2016 meer dan honderd miljoen passagiers. Toen IAG in 2011 opgericht werd, vervoerden British Airways en Iberia samen vijftig miljoen passagiers.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in 2016 was de verwachting nog dat de jaarcijfers er slechter uit zouden zien dan nu het geval is. Die verwachting werd met name gevoed door de vele stakingen van luchtverkeersleiders in het eerste half jaar van 2016 en de lage olieprijs in 2015.

Verwachting
Voor 2017 verwacht IAG een nog hogere winst te behalen. Dit is wel afhankelijk van de olieprijs en de wisselkoersen. Veel kosten worden afgerekend in dollars, terwijl de inkomsten in ponden binnenkomen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button