FinancieelProfessional

Rechter: Piloot is werknemer, geen zzp’er

Een Nederlandse rechter heeft geoordeeld dat een Ryanair-piloot die werkte als zzp’er in werkelijkheid een werknemer van de luchtvaartmaatschappij is. Dat meldt Trouw.

Deze maatschappij geeft een groot deel van zijn piloten geen arbeidsovereenkomst volgens de VNV, maar huurt ze in als zzp’er via een constructie die loopt via een bemiddelaar in Groot-Brittannië. De VNV zegt tegen Trouw dat deze constructie Ryanair in staat zo weinig mogelijk belasting te betalen.

Problemen
Ook de betreffende piloten kunnen in de problemen komen. De kans bestaat dat zij naheffingen krijgen van de fiscus omdat zij ten onrechte belasting hebben betaald alsof zij ondernemer zijn.

Aangifte
De zaak bij de rechtbank Gelderland draaide om een piloot die over 2011 belastingaangifte heeft gedaan alsof hij een zelfstandig ondernemer was. Volgens de Belastingdienst was de piloot in werkelijkheid in loondienst.

Anoniem
De uitspraak van half januari is geanonimiseerd, maar volgens VNV gaat het in deze zaak over een piloot die werd ingehuurd door Ryanair. De maatschappij stelt dat het vonnis niet Ryanair betreft.

Gevolgen
De uitspraak kan grote gevolgen hebben. De Belastingdienst kan boekenonderzoek doen en correcties opleggen aan de maatschappij en de betreffende piloten, die tot miljoenen euro’s kunnen oplopen. De piloot in kwestie had over circa 24.000 euro geen belasting betaald, omdat hij aangifte had gedaan als ondernemer. Als hij daarover alsnog belasting moet betalen dan komt dat neer op bijna tienduizend euro.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button