LongreadNieuwsRubrieken

Luchtvaartverhalen 3 : Area 51 | Longread

Men neme een thermoskan koffie, voldoende proviand en een metaaldetector en struint de stranden van de Nederlandse kust af. Op zoek naar iets waardevols, hopend op iets geheimzinnigs. Nu zal je in het zand van Hoek van Holland geen mysterieus voorwerp aantreffen. Doe je dat in de Nevadawoestijn, ten Noord- Westen van Las Vegas. Dan vind je wellicht overblijfselen van een nog steeds ‘verborgen’ gebied dat Area 51 heet.

Inspiratiebron
Denk je aan Area 51 dan denk je aan aliens, nietwaar? Een directe link met de populaire serie The X-Files is snel gemaakt. De FBI- agent Fox Mulder die heilig gelooft in het paranormale en de nuchtere Dana Scully die zijn veronderstellingen wil weerleggen. Niet alleen de makers van de X-Files raakten geïnspireerd door dit raadselachtige oord. Heel Hollywood wilde er een graantje van meepikken. Regisseur Oren Peli maakte in 2015 een horror/sci-fi/thriller die, hoe kan het ook anders, de naam Area 51 draagt. Zelfs de mensen achter de animatie The Simpsons lieten hun fantasie de vrije loop en gebruikten Area 51 in hun animatieserie.

Verboden gebied
Area 51 kent vele complottheorieën. Dat er mogelijk buitenaards leven verborgen wordt gehouden. In luchtvaartkringen staat het vooral bekend als een afgelegen gebied ten Noord- Westen van Las Vegas waar vanaf de jaren ’55 van de vorige eeuw ‘geheime testprojecten’ plaatsvonden waaronder die van de Lockheed U2. De locatie heeft veel bijnamen. De bekendste is Groom Lake met vliegveld Homey Airport. De International Civil Aviation Organization (ICAO) geeft de luchthaven de code KXTA. Voordat je de code opzoekt op liveatc.net, doe vooral geen moeite. Je zal hem niet vinden. Ook al erkent de CIA sinds 2013 Area 51, toch blijft het verboden gebied.

© Finlay McWalter

Black projects
Ook al smult het publiek in de bioscoopzalen van bovennatuurlijk vermaak. Deze militaire basis vormt het toneel van vele zogenaamde ‘black projects’. Hieronder verstond men de ontwikkeling van spionagevliegtuigen. De bekendste is die van de Lockheed U-2, met code name ‘Project Aquatone’. Het spionagevliegtuig heette ook wel ‘Dragon Lady’ en werd in 1960 voor een bijzondere missie gebruikt. Piloot Francis Gary Powers vloog boven de Sovjet Unie om foto’s te maken en het gebied te bestuderen. Hij werd opgemerkt door de Russen. Zij schoten hem neer met een surface-to-air raket. Powers overleeft de aanval maar werd wel gevangen genomen. Een compleet fiasco voor de Amerikanen want hiermee hadden de Russen geheime technologie in handen gekregen. Uiteindelijk is Powers twee jaar later uitgewisseld voor een Russische officier.

Francis Gary Powers © Chernov / Чернов

OXCART
Terwijl Area 51 zich verder uitbreidde, ging een nieuw project van start met de naam OXCART. Onder dit project werd de Lockheed A-12 gebouwd. Dit type stealth- toestel moest een nog betere versie van de U-2 worden. Onder de radar blijven, was een must. Een van de materialen die daarvoor zorgde was titanium. Deze grondstof was in de Verenigde Staten destijds erg schaars. En dus zocht de CIA buiten haar landsgrenzen naar dit waardevolle materiaal. Zij vonden het uiteindelijk in het land dat zij aan het observeren waren, de Sovjet Unie. Hun ‘vijand’ had totaal niet door dat zij de staatsveiligheid op het spel zetten en hun onveiligheid financierden.

Lockheed SR-71 Blackbird
Met de bouw van zowel de U-2 als de A-12 zocht men continu naar nieuwe stealth- technieken, maar ook naar manieren om de toestellen sneller te maken. Een grote doorbraak volgde in de vorm van de Lockheed SR-71 met als bijnaam ‘Blackbird’. Dit zwarte, indrukwekkende gevaarte kon de snelheid van mach 3 overschrijden. Het verkenningsvliegtuig bood plaats aan twee personen. Voorin de pilot flying en achter de man die het verkenningspaneel en navigatie beheerde. Dit vliegtuig stond ook bekend om haar low radar cross-section. Dit is een berekening om de mate van radarzichtbaarheid te meten. Factoren die hier invloed op hebben zijn onder andere het materiaal waar het toestel van is gemaakt en de grootte van het toestel. In totaal zijn er 32 van gemaakt en hebben in veel missies gevlogen waaronder de Vietnam oorlog. In 1999 gingen de laatste twee Blackbirds met pensioen.

Lockheed SR-71 Blackbird © Niesy74

Nighthawk
Stealth technologie werd voor het eerst operationeel in 1983. De Lockheed F-117 Nighthawk dropte precisiebommen in 6.905 vlieguren boven Iraaks grondgebied tijdens de Golfoorlog. De bombardementen kon men destijds live volgen via CNN. Deze tweemotorige bommenwerper ontwierp men in het geheim onder auspiciën van Lockheed Skunk Works. Het heeft een spanwijdte van 13,20 meter en een vliegbereik van 1720 kilometer.

Geheim
Vliegtuigbouwers ontwikkelen toestellen om de tegenstander slimmer af te zijn. Of dit ook nog in Area 51 gebeurt, blijft een geheim. Er wordt gezegd dat het terrein niet meer in gebruik is maar borden langs de weg vertellen iets anders. Zelfs piloten in opleiding worden geadviseerd de plek niet als waypoint of bestemming te zien. Vanaf Las Vegas vliegen er vliegtuigen van het type Boeing 737-600 naar Area 51. Deze commercieel- ogende pendeldienst lijkt op het eerste gezicht een normaal vliegtuig waar je als toerist een ticket kunt boeken. Niets is minder waar want dit toestel is alleen bedoeld voor militair personeel dat naar Area 51 vliegt. Het lijkt er dus op dat Area 51 nog steeds in gebruik is. Vlieg je naar Las Vegas en wil je met eigen ogen zien of Area 51 echt zo geheimzinnig is als ze zeggen? Laat dan toch maar je metaaldetector thuis.

Boeing 737-600 © Remco de Wit

Lees hier meer luchtvaartverhalen!

Bronnen: Area 51 via Wikipedia, Lockheed SR-71 Blackbird via Wikipedia, Radar cross-section via WikipediaNBC News en Lockheed F-117 Nighthawk.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Saskia Roelofs-van Velsen

Redacteur. Saskia studeerde communicatie en is gefascineerd door de luchtvaart. Leest eerder luchtvaartbladen dan vrouwenglossy’s. Met haar longreadartikelen neemt Saskia de lezer mee de diepte in, bij diverse (luchtvaart) onderwerpen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close