fbpx
NieuwsOnderwerpenProfessionalRuimtevaart

Trump wil al in 2018 bemande raketten

President Trump heeft aan NASA laten weten dat hij al eerder bemande raketten wil. Hij heeft opdracht gegeven om te onderzoeken of het haalbaar is om in 2018 al een bemande testvlucht te doen.

“Ik denk dat het heel bemoedigend is voor ons om zo’n haalbaarheidsonderzoek te doen,” zegt Bill Gerstenmaier, vluchtdirector van NASA. “Maar we voelen geen druk dat het moet.” Gerstenmaier zegt dat het haalbaarheidsonderzoek ongeveer een maand zal duren. Er wordt gekeken welke aanpassingen nodig zijn aan de capsule, naar de kosten en naar de risico’s die een bemande vlucht met zich meebrengt.

De veiligheidscommissie van NASA liet in een reactie weten dat er ‘dwingende redenen’ voor moeten zijn, voordat de risico’s en de extra kosten worden goedgekeurd door de commissie. “Als de voordelen het extra risico waard zijn, dan moet de onderzoekers heel duidelijk aangeven wat die voordelen zijn,” liet voorzitter Patricia Sanders weten.

Orion
Als er groen licht wordt gegeven, dan zullen twee astronauten een Orion capsule gaan bemannen en zes tot acht dagen in een baan rond de maand worden geschoten, net zoals dat gebeurde met het Apollo-project in 1968.

Het Orion-programma is onder oud-president Barack Obama opgestart, samen met het Space Launch System. NASA moet hiermee weer de mogelijkheid hebben om bemande ruimtevluchten uit te voeren. Sinds het beëindigen van het Spaceshuttle-programma hebben de Amerikanen geen bemande vluchten meer gemaakt. Astronauten worden nu met Russische Sojoez-capsules de ruimte ingeschoten.

De eerste fase Orion moet in de 2020’s gereed zijn. Dan zouden de capsules astroïden bereiken. In de 2030’s is dan een eerste bemande vlucht naar Mars gepland.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button