MilitairNaast het nieuwsNieuws

Airbus upgrade Duitse CH-53 helikopters

De Duitse luchtmacht heeft met Airbus helicopters te Donauworth een contract afgesloten voor een ‘retrofit’ van 26 CH-53G Sea Stallion transporthelikopters. Dit maakte Airbus maandag bekend.

Afghanistan
Begin jaren ’70 ontving het Duitse leger (Heeresflieger) 110 van deze zware transporthelikopters. In de afgelopen jaren zijn de CH-53G’s al enkele malen aangepast en gemodificeerd. Zo kregen zes helikopters modificaties voor operaties in Afghanistan. Om de inzetbaarheid in gevechtsomstandigheden te verbeteren, kregen nog eens twintig Sea Stallions aanpassingen als extra brandstoftanks, nachtzichtapparatuur en extra bepantsering.

Standaardisering
Een woordvoerder van Airbus Helicopters gaf een toelichting aan Up in the Sky over de geplande retrofit: “De diverse modificaties hebben er voor gezorgd, dat er nu drie verschillende subtypes zijn van de CH-53. Veertig CH-53’s zijn tussen 2012 en 2015  al gemoderniseerd tot CH-53GA standaard. De 26  helikopters met eerdere modificaties, krijgen nu een ‘retrofit’ om ze gelijkwaardig te maken aan de overige 40 CH-53GA helikopters. Totale waarde van het contract bedraagt 135,9 miljoen euro.”

Vervanging
Met het huidige updateprogramma, zal de Duitse CH-53 vloot nog zeker tien jaar mee kunnen. Eerder was er sprake van mogelijke vervanging van de CH-53’s door de CH-47 Chinook of een nieuwere variant van de Sea Stallion, de CH-53K. Waarschijnlijk zal deze (kostbare) vervanging nog wel enkele jaren op zich laten wachten.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close