IndustrieNL nieuwsOnderwerpProfessionalSchiphol Airport

Meer klachten over geluidshinder Schiphol in 2016

In 2016 hebben meer mensen geklaagd over vliegtuighinder van Schiphol. Dit blijkt uit gegevens van het Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS) over het gebruiksjaar 2016. Er kwamen iets meer dan 217.000 klachten binnen

De klachten kwamen vooral uit gemeenten in de omgeving van de luchthaven. Maar ook melders met als woonplaats Zwolle, Arnhem en Driebergen werden genoteerd. De meeste melders bevinden zich in Aalsmeer, Rijsenhout en Hoofddorp. Deze gebieden hebben vooral last van de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan, die worden ingezet als startbaan bij een zuidenwind. Het afgelopen jaar is ook de Zwanenburgbaan regelmatig ingezet voor starts naar het zuiden.

Nachtroute
In 2015 besloot de Luchtverkeersleiding Nederland om ‘s nachts een nieuwe naderingsroute voor de Polderbaan te gebruiken. Dat gebruik is in 2016 voortgezet. Toestellen die ‘s nachts vanuit het oosten op de Polderbaan landen, gebruiken een langere naderingsroute die ervoor zorgt dat de toestellen uit het oosten en het westen eerder samengevoegd worden. Dit leverde volgens BAS meer klachten op uit Noord-Holland. Onder andere uit Heiloo, Schoorl, Castricum, Egmond en Broek op Langedijk kwamen meer klachten.

Vliegtuigtype
De meldingen zijn uitgesplitst op woonplaats maar ook op vliegtuigtype waar de melding over gaat. De Boeing 747-400 wordt het meest als toestel aangeduid. Daarna volgen de 747-800 en de Airbus A380.

Veelmelders
Het klachtenaantal van 217.000 geeft een vertekend beeld. De meldingen werden gedaan door 5.962 personen. Een groep van 35 melders was verantwoordelijk voor 158.419
meldingen, dat is 73 procent van het totaal.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button