De Amerikaanse luchtmacht houdt later dit jaar een vergelijkend onderzoek met verschillende lichte aanvalsvliegtuigen. Dit maakte generaal Goldfein, chef van de Amerikaanse luchtmacht, bekend op een militair luchtvaart symposium in Orlando, Florida. Hiermee wordt een volgende stap gezet in het OA-X project.
Demonstratie
Met het OA-X project wordt een licht aanvalsvliegtuig ontwikkeld als aanvulling op de A-10 – en dus niet als vervanger daarvan. Generaal Goldfein zei dat de industrie nog een officiële uitnodiging krijgt om deel te nemen, met vliegtuigtypes die aan de basiscriteria voldoen. “We besteden niet veel tijd aan onderzoek en ontwikkeling. We zoeken een vliegtuigtype dat zo vanaf de plank kan worden aangeschaft en ingezet”. Na een eerste selectie op de vliegbasis Holloman, Nieuw-Mexico, volgt dan mogelijk een tweede “operationele demonstratie” in het Midden-Oosten.
Op een vergelijkbare manier is al geëxperimenteerd met twee OV-10’s, die ‘op proef’ operationeel zijn ingezet in de strijd tegen IS. De OV-10 Bronco is een licht aanvalsvliegtuig, ontworpen in de jaren 60 en ongeveer 25 jaar geleden uit dienst is genomen. Van de Bronco zijn nog maar een paar exemplaren vliegwaardig.
Goedkoop
Het idee is om een goedkoop aanvalsvliegtuig in te zetten voor eenvoudige en minder gevaarlijke opdrachten. De grote en dure toestellen als A-10, F-15 en F-16 worden op die manier vrijgemaakt voor het uitvoeren van complexe en gevaarlijke missies. Of zo’n licht en goedkoop vliegtuig niet te kwetsbaar is, zal in de praktijk moeten blijken. Verder is de vraag welk vliegtuigtype het meest geschikt is. Een turboprop, zoals de Beechcraft AT-6 (PC-9) of Embraer Super Tucano? Of toch een lichtgewicht jet, zoals de Textron AirLand Scorpion? (goedkoop in aanschaf én gebruik). Ook de Lockheed Martin/KAI TA-50 en de Italiaanse M-346 (beide ook in de race voor de nieuwe USAF T-X straaltrainer) zijn goede kandidaten.
Unieke kans: win een proefles elektrisch vliegen!
Kom op 5 april langs bij E-Flight Academy op Teuge Airport en maak kans op een proefles elektrisch vliegen.
