fbpx
Frequente reizigersNieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

Schiphol: meer kiezers dan stemmers

Wie morgen via luchthaven Schiphol reist, kan ook daar zijn of haar stem uitbrengen. Op Schiphol Plaza staat een stembureau, maar dat is alleen bestemd voor inwoners van de gemeente Haarlemmermeer of passagiers die een kiezerspas hebben.

Dat laat de gemeente Haarlemmermeer weten. In het verleden zorgde het stembureau op de luchthaven al voor de nodige verwarring, aldus de gemeente.

Bonaire
Zo denken veel Amsterdammers dat Schiphol bij de gemeente Amsterdam hoort. “Op Schiphol komen veel Amsterdammers langs die we moeten teleurstellen als ze willen stemmen. Schiphol ligt in gemeente Haarlemmermeer. Ook inwoners van de bijzondere gemeenten van Nederland, zoals Bonaire, die op Schiphol willen stemmen, moeten we vaak teleurstellen.”

Kiezerspas
Een stempas, die ingezetenen van Nederland van boven de 18 jaar automatisch krijgen toegestuurd, is alleen geldig voor stembureaus in de eigen gemeente. Stemgerechtigden kunnen wel in een andere dan de eigen gemeente stemmen, maar dan moeten ze een kiezerspas hebben. Die kun je tot maximaal vijf dagen voor de verkiezingen aanvragen.

Wegsturen
“Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen zijn 688 stemmen op Schiphol uitgebracht. Soms worden meer kiezers weggestuurd dan er stemmen worden uitgebracht,” aldus de gemeente Haarlemmermeer. “Het stembureau op Schiphol is er een zoals als ieder ander, maar de locatie zorgt soms voor verwarring.”

Werken
Het bureau op Plaza is net als alle andere stembureaus morgen open van 07.30 uur tot 21.00 uur. Het is voornamelijk bedoeld voor inwoners van de gemeente Haarlemmermeer en mensen die op de luchthaven werken.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mĆ©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button