fbpx
AirlinesFrequente reizigersInnovatieNieuws

Boarden met je selfie

Inchecken, je koffers droppen, door de paspoortcontrole èn boarden met je selfie. Over twee jaar is het technisch mogelijk zegt Dave Bakker, president Europa van IT-provider SITA.

“Het zou binnen twee jaar kunnen, technisch gezien dan. Vervolgens is het de vraag of de Apples en Googles van deze wereld erin meegaan. Dat is afhankelijk van of het commercieel interessant voor ze is,” zegt Bakker.

Buitelen
De van oorsprong Nederlandse directeur is weer eens op eigen bodem om de producten van SITA aan de man te brengen op de Passenger Terminal EXPO, in de Amsterdam RAI. Alwaar de IT-bedrijven bijkans over elkaar heen buitelen om hun innovatieve producten onder de aandacht te brengen van potentiële kopers: luchthavens en luchtvaartmaatschappijen.

Blik
SITA lanceerde daar Smart Path; een technologie waarbij passagiers zich bij aankomst op de luchthaven eenmalig identificeren via hun paspoort en een blik in de camera. De biometrische gegevens die staan opgeslagen op het paspoort, worden vergeleken met de beelden die de camera registreert en de passagier is ingecheckt. “De meest veilige manier van identificatie,” stelt Bakker en daar is veel voor te zeggen.

Ouderwets
Binnen de nieuwe technologie van SITA kun je vervolgens ook met een blik in de camera je koffer droppen. Via een soortgelijk systeem aan de huidige bagage drop-off points, maar dan met camera. Je gegevens zijn immers al opgeslagen. Bakker: “Het systeem herkent de passagier en labelt de koffer correct.” Die machine draait nog een ‘ouderwetse’ claim tag uit en je kunt weer verder. Bij de paspoortcontrole wordt dezelfde methode gebruikt èn bij het boarden.

Gehannes
“Dit is veel veiliger dan met een boardingcard,” zegt Bakker. “Op luchthavens, zoals binnen Schengen waar je je paspoort nergens hoeft te tonen, kun je van boardingcard wisselen zonder dat iemand het merkt.” Bovendien kan de passagier vanaf het inchecken paspoort en boardingcard op zak houden. Geen gehannes meer. Zeker nu binnen Europa stemmen opgaan om de paspoortcontrole weer in te voeren in het Schengengebied -uit veiligheidsoverwegingen- kan een biometrische check uitkomst bieden om de processen soepel en snel te laten verlopen.

Uitverkocht
In eerste instantie gebeurt de eerste identificatie dus nog op de luchthaven. Maar als de eerdergenoemde techgiganten het interessant vinden, zou je de identificatie thuis al kunnen doen via een selfie en scan van het paspoort. “Waarbij het paspoort ‘gelezen’ wordt door deze op de telefoon te houden,” verduidelijkt Bakker.
Ook als de Googles van deze wereld niet meegaan in de biometrie, zal de passagier dankzij de technologie steeds minder kwijt zijn aan in de rij staan op de luchthaven. “En dat is nodig, want de huidige infrastructuur kan de groei van het aantal passagiers niet meer aan. In 2035 is het niet ondenkbaar dat wanneer je wilt boeken, uitverkocht in het scherm verschijnt.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button