fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Bavo Dhooges ‘Space rats’ 3 sterren

Bavo Dhooge | Space rats
Paperback | 277 pagina’s | € 19,99
ISBN 978-90-89244-47-5
Uitgeverij Houtekiet | 2016

Vlaams misdaadauteur Bavo Dhooge heeft met Space rats een parodie op de ruimtethriller geschreven. Met zijn vele verwijzingen naar de popcultuur (Star Wars, David Bowies Space Oddity e.a.) en humoristisch geklungel weet Dhooge de aandacht vast te houden en goeddeels af te leiden van een plot die weinig om het lijf heeft.

Multimiljonair Sly Pollock – Spock voor intimi – wil als eerste een commerciële ruimteshuttle voorbij de dampkring krijgen. Hij voelt de hete adem van Richard Branson en Virgin Galactic in zijn nek en schat daarom zekere risico’s bewust te laag in. Niets of niemand zal hem van zijn doel afhouden; niet het weigerende landingsgestel, niet het verwende kindsterretje dat het liefst vergezeld van haar chimpansee met de eerste vlucht mee moet en zal, niet de charismatische maar enigszins getroebleerde commercieel piloot, niet de latina FBI-agente die tot haar frustratie nog al eens wordt vergeleken met J-Lo en zelfs niet de gesjeesde ex-militair met een geheel eigen agenda om de ruimte in te gaan. De personages stijgen niet boven de hierboven geschetste stereotyperingen uit, waardoor het een beetje voelt alsof Dhooge een paar kant-en-klare brokken bij elkaar heeft geraapt en ze langs zijn niet al te goed uitgewerkte verhaallijn heeft gepost. Hij compenseert de aldus afwezige diepgang met humor en een op zich originele benadering van een actueel onderwerp in de ruimtevaart.

En toch, hoewel de stereotypes op geijkte momenten tot actie worden gemaand, gaan zij hier niet altijd op de meest voorspelbare manier toe over. Hier en daar weet Dhooge dus toch te verrassen en zorgt hij ervoor dat Space rats voor een niet te kritisch publiek een vermakelijk tussendoortje is.

[bol_product_links block_id=”bol_58bd63a0d2ada_selected-products” products=”9200000052529246″ name=”Space rats” sub_id=”Bavo Dhooge” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button