fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

Europese prijsvechters schrappen dit jaar 200 routes

De vijf grootste Europese prijsvechters schrappen dit jaar bijna 200 routes ten opzichte van vorig jaar. Daar tegenover staan in totaal meer dan 500 nieuwe routes voor 2017 gepland, zo meldt onderzoeksbureau Anna.aero.

In de analyse zijn de vliegschema’s van easyJet, Norwegian, Ryanair, Vueling en Wizz Air van komende zomer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van de zomer vorig jaar zijn er tientallen routes verwijderd en toegevoegd.

Ryanair
De Ierse prijsvechter Ryanair schrapte ten opzichte van vorig jaar 66 routes. Daarentegen kwamen er dit jaar 259 verbindingen bij. Dit komt neer op een ratio toegevoegd/geschrapt van 4:1. Onder de geschrapte routes vallen ook tijdelijk opgeheven routes door onder andere onderhoudswerkzaamheden op Vilnius en de invoering van vliegtaks op Oslo Rygge.

EasyJet
Ook bij easyJet kwamen er routes bij. De maatschappij voegde 72 verbindingen toe en schrapte er 14. Bij easyJet ligt het aandeel toegevoegde vluchten in verhouding hoger dan bij Ryanair, met een ratio van 5:1. De maatschappij staakte onder andere tijdelijk Londen Gatwick-Tel Aviv en Brussel-Napels.

Norwegian
Bij Norwegian kwamen er ook meer routes bij dan er werden opgeheven. De maatschappij uit Noorwegen voegde 52 toe en schrapte er 24. De verhouding toegevoegd/geschrapt ligt bij Norwegian op 9:1. Onder andere op vluchten naar Londen Gatwick, Kopenhagen en Berlijn Schönefeld leverde de maatschappij in.

Vueling
Bij het Spaanse Vueling werden meer vluchten geschrapt dan erbij kwamen, respectievelijk 68 en 22 vluchtverbindingen. Er werden drie keer zoveel vluchten opgeheven dan erbij kwamen. Vueling heeft in augustus dit jaar 345 routes in haar netwerk.

Wizz Air
Procentueel groeide het aantal routes bij Wizz Air het snelst. Er kwamen 130 routes bij en er werden 14 uit het netwerk gehaald. Wizz Air behaalde een verhouding toegevoegd/geschrapt van bijna 10:1. De maatschappij zag door de netwerkvergroting een toename van het aantal passagiers, 22,8 miljoen in 2016 een plus van 19 procent.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button