AirlinesIndustrieNieuwsOnderwerpProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Airbus verwacht A320neo’s op tijd te leveren

Vliegtuigbouwer Airbus verwacht niet dat de levering van de A320neo opnieuw vertraging oploopt door nieuwe problemen met de motoren Pratt&Whitney. Dit stelt CEO Tom Enders tegenover Reuters.Enders opende in India een nieuwe fabriek voor de vliegtuigbouwer. Indiase maatschappijen hebben de laattse tijd te maken met problemen in de motoren van de vliegtuigen. Twee toestellen van GoAir maakten een voorzorgslanding en in januari brak een toestel van IndiGo de vlucht af nadat de motoren problemen gaven tijdens de take-off.

Kinderziektes
“Ik denk niet dat dit ons afleverschema in de war zal brengen”, aldus Enders. Hij noemt de problemen “jammer”, maar omschrijft het als kinderziektes. Airbus werkt met Prat&Whitney en de luchtvaartautoriteiten aan een oplossing.

Inspecties
Volgens de Indiase staatssecretaris van luchtvaart worden de toestellen nu sneller geïnspecteerd. “Dat garandeert de veiligheid van de operaties”, aldus staatssecretaris Choubey. De Indiase luchtvaartautoriteit DGCA heeft maatschappijen opgedragen om niet met de A320neo’s te vliegen als er metaaldeeltjes in motorolie gevonden worden.

Grote orders
Airbus leverde tot eind februari 82 A320neo’s af. Daarvan vliegen er 22 in India; 17 bij IndiGo en 5 bij GoAir. Beide maatschappijen hebben honderden A320neo’s besteld.

Eerdere problemen
De motoren van de A320neo gaven al eerder problemen. Eind 2015 bleek de motor niet goed op toeren te komen bij te hete temperaturen. Qatar Airways haakte daarop af als launch-customer en raakte vervolgens verwikkeld in een ruzie met Airbus en Pratt&Whitney over wie er schuldig was aan de problemen.

Tags

Gerelateerde artikelen

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol en komt er graag. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.