fbpx
FinancieelOnderwerpenProfessional

Ook Frankrijk onderzoekt fraude bij Airbus

Frankrijk begint een onderzoek naar mogelijke fraude bij Airbus. Medewerkers van de vliegtuigbouwer zouden fraude gepleegd hebben bij de verkoop van nieuwe vliegtuigen.

De Britse Serious Fraud Office (SFO) doet al sinds augustus 2016 onderzoek naar fraude bij Airbus. De Franse Parquet National Financier komt nu ook aan boord in dat onderzoek. De organisaties bundelen hun krachten.

Leningen
Het onderzoek draait om tussenpersonen die fraude gepleegd zouden hebben bij het faciliteren van leningen aan luchtvaartmaatschappijen. Met zo’n lening kunnen maatschappijen bij vliegtuigbouwers nieuwe toestellen kopen. Nadat bekend werd dat er mogelijk fraude gepleegd was, verstrekten Britse en Duitse banken geen leningen meer voor Airbus.
Airbus trok zelf aan de bel dat de boekhouding niet klopte en werkt naar eigen zeggen volledig mee aan het onderzoek. De bewuste tussenpersonen zijn inmiddels ontslagen.

Gevolgen
Het onderzoek kan jaren duren en kan voor Airbus veel financiële gevolgen hebben. Tegen motorenbouwer Rolls Royce liep ook enkele jaren een onderzoek omdat het bedrijf steekpenningen betaald zou hebben in Thailand, Angola en Irak. In januari schikte het bedrijf volgens Bloomberg voor ongeveer 800 miljoen dollar om strafvervolging af te kopen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button