FinancieelIndustrieOnderwerpProfessional

Ook Frankrijk onderzoekt fraude bij Airbus

Frankrijk begint een onderzoek naar mogelijke fraude bij Airbus. Medewerkers van de vliegtuigbouwer zouden fraude gepleegd hebben bij de verkoop van nieuwe vliegtuigen.

De Britse Serious Fraud Office (SFO) doet al sinds augustus 2016 onderzoek naar fraude bij Airbus. De Franse Parquet National Financier komt nu ook aan boord in dat onderzoek. De organisaties bundelen hun krachten.

Leningen
Het onderzoek draait om tussenpersonen die fraude gepleegd zouden hebben bij het faciliteren van leningen aan luchtvaartmaatschappijen. Met zo’n lening kunnen maatschappijen bij vliegtuigbouwers nieuwe toestellen kopen. Nadat bekend werd dat er mogelijk fraude gepleegd was, verstrekten Britse en Duitse banken geen leningen meer voor Airbus.
Airbus trok zelf aan de bel dat de boekhouding niet klopte en werkt naar eigen zeggen volledig mee aan het onderzoek. De bewuste tussenpersonen zijn inmiddels ontslagen.

Gevolgen
Het onderzoek kan jaren duren en kan voor Airbus veel financiële gevolgen hebben. Tegen motorenbouwer Rolls Royce liep ook enkele jaren een onderzoek omdat het bedrijf steekpenningen betaald zou hebben in Thailand, Angola en Irak. In januari schikte het bedrijf volgens Bloomberg voor ongeveer 800 miljoen dollar om strafvervolging af te kopen.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close