Frequente reizigerIndustrieNieuwsOnderwerpVliegvelden

Wereldslaapdag: welke luchthaven tukt het best

Het is vandaag niet alleen St. Patricksday, maar ook wereld slaapdag. Slapen en luchthavens vormen lang niet altijd een goede combinatie. Maar steeds meer luchthavens investeren ook in het slaapgenot van de reiziger.Tijdsverschillen, wachttijden, verveling of gewoon moe. Slapen op de luchthaven ligt voor de hand, maar een lekker tukje doen kan lang niet op alle luchthavens. De website sleepinginairports publiceert -door reizigers samengestelde- ranglijsten van de beste èn slechtste luchthavens om een uiltje te knappen.

Kussens
Volgens de site zijn vooral aparte rust- en stiltezones en de beschikbaarheid van zogenoemde slaap pods daarbij doorslaggevend. Verder speelt de aanwezigheid van veel stoelen, liefst zonder armsteunen, een rol. En of de luchthaven reizigers voorziet van dekens en kussens, zeker als ze gestrand zijn door slechte weersomstandigheden.

Azië
De luchthaven van Singapore wordt al jaren genoemd als beste om een dutje te doen, gevolgd door luchthaven Seoul Incheon. Daarna komen Tallinn (Estland), Tokio Haneda (Japan) en het Finse Helsinki. De helft van de top 10 van beste airports om te slapen, liggen in Azië. In West-Europa doen alleen Wenen en München mee.

Europa
In de top 10 van slechtste luchthavens ter wereld om te slapen, is Europa juist opvallend goed vertegenwoordigd. De nummer één positie is weliswaar voor Jeddah (Saudi-Arabië), maar daarna komen Londen (Luton), Reykjavik, Pisa en Venetië. Rome (Ciampino) en Berlijn Schönefeld sluiten de rij.

Iglo
Steeds meer luchthavens investeren in de eerdergenoemde slaap pods, een soort iglo’s waarin je je helemaal kunt afsluiten van het lawaai en de drukte van een luchthaven. De nieuwste, die te zien waren op de Passenger Terminal EXPO in de RAI zijn een soort mini-hotelkamer. Je kunt erin werken en als het werk gedaan is, klap je het bureau in en heb je een bed.

Slapen
Je kunt ze huren voor een bepaald bedrag per uur. Hoewel de luchthaven altijd partner is in het plaatsen van de pods, bieden airlines services er omheen aan. Zo kun je bij sommige aangeven welke vlucht je hebt zodat je tijdig gewekt wordt. Nog mooier: als je vlucht vertraagd is, laten ze je verder slapen.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.