fbpx
LiefhebberLongreadNaast het nieuwsNieuws

Rotors en vleugels | USA Fotolongread

Op zo’n tweeënhalf uur rijden van Las Vegas, richting Salt Lake City, ligt in een bergachtig gebied Cedar City (Utah). Het stadje telt zo’n 30.000 inwoners en is vooral bekend vanwege zijn Southern Utah University. Aan deze universiteit studeren ruim 7.500 studenten. Cedar City heeft ook een regionaal vliegveld, gelegen aan de noordwest kant van de stad. Redacteur Remco de Wit van Up in the Sky ging er op bezoek. Helikopters voeren er duidelijk de boventoon, maar vliegtuigen weten het veld ook te vinden.

Cessna 208 Caravan Cedar City copyright Remco de Wit

School
Verantwoordelijk voor het grote aantal helikoptervliegbewegingen is de vliegschool, die verbonden is aan de universiteit. Van zonsopkomst tot zonsondergang vliegen de heli’s van Upper Limit Aviation de pannen van het dak. Het gaat daarbij om types als Robinson R22 en R44 en de Bell 206 Long Ranger. De helikopters blijven meestal in de buurt van het vliegveld, maar maken ook wel tripjes naar bijvoorbeeld Saint George. Ze zijn ’s morgens heel fraai te fotograferen vanaf de veranda van het FBO-gebouw (Sphere One Aviation).

Robinson R22 Cedar City copyright Remco de Wit

Pakjes
Het vliegveld van Cedar City heeft een paar vaste bezoekers. Delta Connection komt twee keer per dag langs met een CRJ200 vanuit Salt Lake City. Verder zijn ook de pakjesvervoerders actief; FedEx Feeder met een Cessna 208 Caravan en Ameriflight met een Beech 99. Tussen eind april en 1 oktober is op dit vliegveld tevens een airtanker base met blusvliegtuigen in gebruik. Het totale aantal vliegbewegingen op Cedar City Airport schommelt rond de 55.000 per jaar.

Dit is het elde artikel van een serie over luchtvaart in Las Vegas en wijde omgeving.

CRJ200 Cedar City copyright Remco de Wit
Terminal Cedar City copyright Remco de Wit
Bell 206L Cedar City copyright Remco de Wit

Beech 99 Cedar City copyright Remco de Wit
Robinsons R44 Cedar City copyright Remco de Wit
Bell 206L Cedar City copyright Remco de Wit

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button