MilitairNaast het nieuws

Meer transportvliegtuigen voor Duitse luchtmacht

Duitsland schaft zes Lockheed-Martin C-130J Hercules transportvliegtuigen aan, om de transportcapaciteit van de Duitse luchtmacht verder te vergroten. Tijdens een NAVO-bijeenkomst werden hierover concrete details onthuld, meldt Reuters.

In oktober werd al bekend dat Duitsland interesse had in de C-130J, als aanvulling op de nieuwe A400M transportvliegtuigen. De A400M wordt te groot geacht voor bepaalde taken, zoals ondersteuning van ‘speciale operaties’ en evacuaties uit risicogebieden. Op dit moment heeft Duitsland nog de C.160 Transall, maar dit tweemotorig toestel wordt binnen enkele jaren uitgefaseerd.

Samenwerking
Duitsland zal intensief samenwerken met Frankrijk, de Duitse Herculessen zullen zelfs op de Franse vliegbasis Evreux worden gestationeerd. Frankrijk heeft al vier nieuwe C-130J Herculessen in dienst (naast een aantal oudere C-130 toestellen) en zal nog twee C-130J’s aanschaffen. De Frans-Duitse vloot van twaalf C-130J’s zal door de twee landen gezamenlijk worden gebruikt.

Kosten
De totale kosten van aanschaf, inclusief de kosten voor trainingsfaciliteiten en aanpassingen aan de infrastructuur, bedragen ruim één miljard euro. De Duitse luchtmacht had eigenlijk gehoopt dat op twaalf Herculessen, zodat er zes in Frankrijk en zes in Duitsland konden worden gestationeerd. Maar vanwege de hoge kosten, moet men voorlopig genoegen nemen met de helft. Er wordt niet uitgesloten dat er in de toekomst meer C-130’s bijkomen. Aflevering van de eerste Duitse Hercules staat gepland voor 2019 of 2020.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button