fbpx
OnderwerpenProfessionalVeiligheid

Buitenlandse airline kan Thaise volledig bezitten

In Thailand stemt het parlement over een nieuwe wet die het mogelijk maakt voor buitenlandse investeerders om een meerderheidsbelang in luchtvaartbedrijven te nemen. Ook worden de veiligheidsregels aangescherpt.

In de huidige wet, die uit 1954 stamt, staat dat alle bedrijven minimaal 51 procent in handen van Thaise bedrijven moet zijn. In de nieuwe wet is die voorwaarde eruit gehaald. “Er zijn geen specificaties meer die bepalen hoe groot het belang moet zijn of hoe de aandelenstructuur gevormd is,” legt een onderminister uit. Daardoor wordt het voor internationale bedrijven veel interessant om te investeren in de Thaise luchtvaartbedrijven.

ICAO regels

Een andere grote verandering is het op peil brengen van de veiligheidsstandaarden. “Dit helpt ons om versneld de ICAO-standaarden te implementeren.” Al jaren heeft het land moeite om aan de internationale regels te voldoen. In 2015 vaardigde het ICAO een Significant Safety Concern (SSC) vanwege het slechte onderhoud in de luchvaartsector.

Commissie
Met de nieuwe wet wordt er ook een commissie ingesteld die uit mensen van verschillende departementen komen, die air operators certificates-aanvragen gaat beoordelen. Nu ligt dat alleen nog in handen van het Thaise ministerie van Transport.

Parlement
De wet is door de Thaise regering in februari ingediend en ligt nu in het parlement voor stemming. Als de wet er door komt, moet het in augustus of september in werking treden. In bijna alle andere landen van de wereld geldt een bescherming, zoals die ook in Thailand gold. De EU kent de beperking ook.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button