Frequente reizigerNieuwsNL nieuwsOnderwerpSchiphol Airport

KLM en deel Star in tijdelijke hal Schiphol

Over een goede week opent de tijdelijke vertrekhal op Schiphol. Een handjevol maatschappijen krijgt een incheckbalie in de nieuwe voorziening, waaronder KLM.

Dat laat Schiphol desgevraagd weten. Behalve KLM krijgen ook de Star-alliance leden Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines en LOT Polish Airlines een balie in de hal, die één balierij kent.

Varieert
“Vlieg je met een van deze maatschappijen, dan bestaat de kans dat je via de tijdelijke vertrekhal reist,” aldus Schiphol. Of dat gebeurt, hangt ervan af hoe druk het is in de bestaande vertrekhal 1. De hal die bestemd is en blijft voor Schengenverkeer. Dit wil overigens niet zeggen dat alle vluchten binnen het Schengengebied via vertrek 1 gaan. Welke maatschappijen balies hebben in de meest linkse hal, varieert volgens Schiphol.

Spreiden
Passagiers kunnen bij aankomst op de luchthaven op de schermen zien of zij moeten inchecken -eventueel hun koffers droppen- en door de beveiliging gaan via de tijdelijke hal of de bestaande. Schiphol: “Dankzij de tijdelijke vertrekhal kunnen we de drukte spreiden zodat reizigers zo min mogelijk in een rij hoeven te staan, want dat wil niemand. Vooral in piekperiodes zal dit zijn vruchten afwerpen.”

Gewoon
KLM-passagiers die een businessclass-ticket hebben, frequent flyers met de status silver, gold of platinum en SkyTeam-elite deelnemers kunnen ‘gewoon’ inchecken bij de SkyPriority check-in in vertrekhal 2. Volgens KLM geldt ook voor passagiers die reizen binnen Schengen, online zijn ingecheckt en alleen handbagage hebben, dat zij via de bekende weg kunnen reizen.

Dreigt
Schiphol stelt dat dit wat genuanceerder ligt. “De keuze om al dan niet gebruik te maken van de tijdelijke hal is in principe aan de passagier. Maar als er een capaciteitsprobleem dreigt te ontstaan, zijn er floormanagers die het passagiersproces in goede banen leiden. Dan kan het zijn dat je via de tijdelijke terminal gaat.” Reizigers die er zijn ingecheckt en door de security gaan, lopen vanuit de hal rechtstreeks naar de B- en C-pieren. “Waarvandaan de Schengenvluchten van KLM, Lufthansa, SWISS, Austrian en LOT voornamelijk vertrekken,” aldus de woordvoerder van Schiphol.

Borden
Hoewel de tijdelijke vertrekhal volgens Schiphol een ‘volwaardige hal’ is, krijgt die geen eigen naam of eigen ingang. “De hal maakt namelijk onderdeel uit van de huidige vertrekhal 1. Je komt via vertrek 1 binnen en loopt via een gang de tijdelijke voorziening in”, legt de woordvoerder van Schiphol uit. “Alleen de balierij in de nieuwe hal krijgt een nieuw nummer: 1a. Via de gele borden zie je hoe je vanuit vertrek 1 naar deze nieuwe balierij loopt.”

Gestampt
De tijdelijke vertrekhal, die in recordtempo uit de grond gestampt is, opent in de nacht van maandag 3 op dinsdag 4 april. Het is de bedoeling dat deze tot eind 2019 dienstdoet. Dan moet vertrekhal 1 permanent zijn uitgebreid om de almaar groeiende passagiersstromen op Schiphol te kunnen faciliteren.

Tags

Eva Schouten

Senior editor. Eva is financieel-economisch journalist met een bijzondere belangstelling voor de luchtvaartsector. Behalve voor Up in the Sky, werkt Eva als freelancer voor het Algemeen Dagblad en andere kranten van De Persgroep.

Gerelateerde artikelen

Back to top button