fbpx
IncidentenNaast het nieuwsNieuws

Nabestaanden en KLM herdenken 40 jaar na Tenerife

Vandaag is het veertig jaar geleden dat het grootste ongeluk uit de burgerluchtvaart plaatsvond; de botsing tussen twee Boeing 747’s van KLM en PanAm op Tenerife.

Bij de ramp kwamen 583 mensen om het leven en is daarmee de grootste vliegramp ooit. Aan de botsing ging een reeks ongebruikelijke omstandigheden vooraf.

Tereurdreiging
Zo hadden beide toestellen helemaal niet op Tenerife hoeven te zijn. Ze waren op weg naar de luchthaven van Las Palmas, maar mochten daar niet landen in verband met terreurdreiging. Als gevolg van de dreiging, waren meer toestellen omgeleid en was het ongebruikelijk druk op Los Rodeos, de luchthaven van Tenerife.

Mist
De startbaan moest ook als landingsbaan gebruikt worden. Bovenop dat alles kwam er aan het eind van de middag ook nog eens hevige mist opzetten, waardoor het zicht aanmerkelijk verslechterde. Om 17:06 uur vond de fatale botsing plaats tussen het Amerikaanse en Nederlandse toestel.

Bloemen
De meeste van de 248 Nederlandse slachtoffers van de ramp, liggen begraven op begraafplaats Westgaarde in Amsterdam. Daar is ook een gedenkmonument. “Vanzelfsprekend leggen wij daar elk jaar bloemen neer op 27 maart, dus ook vandaag,” zegt een woordvoerder van KLM.

Herdenking
Ook de rest van de dag is KLM aanwezig en zorgt ervoor dat nabestaanden die dat willen, er koffie kunnen drinken bijvoorbeeld. Er vindt geen ceremonie plaats. Op 27 maart 2007, dertig jaar na de ramp, was een herdenking in Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife. Toen werd ook een monument onthuld: de Stairway to Heaven.

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies, nu voor slechts €89,95. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button