fbpx
Foto-artikelLiefhebberLongreadNaast het nieuwsNieuws

Grand Canyon | USA Fotolongread

De Grand Canyon is een van de grootste natuurattracties van de Verenigde Staten. De kloof heeft een lengte van 435 kilometer, terwijl de breedte varieert tussen de 15 en 29 kilometer. Het National Park Grand Canyon was een van de eerste nationale parken in Amerika en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Redacteur Remco de Wit van Up in the Sky bracht een bezoek aan de South Rim in de omgeving van Grand Canyon Village. Daar ligt een interessant vliegveld met ook in het laagseizoen een komen en gaan van busladingen toeristen.

Toeristen
Grand Canyon National Park Airport ligt in Tusayan, Arizona op zo’n vier uur rijden van Las Vegas. Niet verwonderlijk dus dat toeristen met weinig tijd (en/of veel geld) graag gebruik maken van de mogelijkheid om per helikopter of vliegtuig naar de Grand Canyon te vliegen. Daarbij vlieg je ook nog eens over de Hoover Dam en heb je natuurlijk een prachtig uitzicht over de Grand Canyon. Maar ook toeristen die per auto, bus of trein naar de South Rim komen weten het vliegveld te vinden voor een adembenemende rondvlucht of een landing (per helikopter) in de 1.600 meter diepe kloof. Het huidige vliegveld dateert van 1965 en is gebouwd op het terrein van de eerste Grand Canyon Airport uit 1925.

Terminal Grand Canyon Airport ©Remco de Wit

Scandinavisch
De directe omgeving van het vliegveld doet Scandinavisch aan met dichte naaldbossen en veel houten gebouwen. Het moderne vliegveld heeft één start/landingsbaan (lengte 2.700 meter) en drie heliports, waarvan er tijdens het bezoek in november twee in gebruik waren. De kleinste heliport wordt gebruikt door de helikopters van Maverick/Mustang. Dit bedrijf heeft een eigen terminal en maakt gebruik van zilverzwarte EC-130’s, ook wel aangeduid als ECO-Stars. Maverick Helicopters is opgericht in 1995 en begon met slechts één enkele EC-130. Daarvan hebben ze er inmiddels meer dan 40 in dienst. Het bedrijf vliegt vanaf McCarran, Henderson, Grand Canyon West Rim en Grand Canyon National Park Airport en zelfs vanaf Maui, Hawaii. In 2008 werd het bedrijf uitgebreid met Maverick Airlines. Zes vliegtuigen worden ingezet voor charters, onder andere naar de Grand Canyon.

Eurocopter EC-130 Maverick ©Remco de Wit

Pendel
Papillon/Grand Canyon Helicopters maakt in het hoogseizoen gebruik van beide andere heliports. De witte Bell 206 helikopters en de rode EC-130’s vliegen af en aan van zonsopkomst tot zonsondergang. Hoewel de vliegtuigen voor rondvluchten minder populair zijn dan de heli’s worden er dagelijks ook de nodige vluchten uitgevoerd met de Twin Otters (‘Vistaliners’) en Cessan Caravans. En natuurlijk zijn er ook de pendelvluchten tussen Las Vegas/Boulder City en Grand Canyon National Park Airport. Naast genoemde vliegtuigtypes weten ook Beech 1900’s van Maverick het veld te vinden, net als enkele bizjets. Overigens is de baan lang genoeg om ook grotere types te ontvangen, zoals de Boeing 737 en 767. Zelfs de Air Force One is een keer op bezoek geweest.

Dit is het dertiende artikel van een serie over luchtvaart in Las Vegas en wijde omgeving.

Twin Otter Grand Canyon Airport ©Remco de Wit
Heliport Grand Canyon Helicopters ©Remco de Wit
EurocopterEC-130 Grand Canyon Helicopters ©Remco de Wit
Terminal Grand Canyon Airport ©Remco de Wit
Cessna Caravan Grand Canyon Airport ©Remco de Wit
Heliport Grand Canyon Helicopters ©Remco de Wit
Bord Grand Canyon Airport copyright ©de Wit

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button