InnovatieOnderwerpProfessional

NLR met grote drones naar Twente Airport

NLR heeft Twente Airport als oefenlocatie gekozen voor het vliegen met grote drones. Dat is een uitbreiding op de faciliteiten op het Netherlands RPAS Test Centre (NRTC) in Marknesse.

Verhard
Voor het vliegen met grote drones is een vliegveld nodig met ruime afmetingen en specifieke voorzieningen, zo schrijft NLR op zijn website. Het NRTC wordt al meerdere jaren gebruikt (vorig jaar 2700 landingen), maar beschikt niet over een verharde landingsbaan.

Training
Omdat het schaalmodel relatief groot en zwaar (~120kg) zal zijn en voorzien is van twee straalmotoren voor de aandrijving, heeft NLR besloten om een uitgebreid opleidingstraject in te zetten voor zijn drone-vliegers. Naar verwachting zullen de trainingsvluchten met zowel de propeller- als de jet-trainer vóór de zomer van 2017 beginnen, met als doel om in de zomer van 2018 klaar te zijn voor de eerste vlucht met het geschaalde verkeersvliegtuig.

Schaalmodel
Sinds enige tijd werkt NLR aan de ontwikkeling van grote op afstand bestuurbare vliegtuigen, waarbij de omvang zo’n vier bij vier meter betreft. Dit is in het kader van het EU Cleansky 2 SCALAIR (SCALed AIRcraft) project, waarbinnen een vliegend schaalmodel van een verkeersvliegtuig wordt ontwikkeld en gebouwd. Doel van dit schaalmodel is om verband aan te kunnen tonen tussen het vlieggedrag van het schaalmodel t.o.v. het ‘full-scale’ vliegtuig.

Duurzaam
Dit sluit aan bij het NLR SMARD (Scale Model Aircraft Research & Development) programma en heeft via CleanSky 2 ook een nauwe relatie met het NOVAIR (Novel Aircraft Configurations and Scaled Flight Testing Instrumentation)-project. Deze initiatieven hebben tot doel om hybride verkeersvliegtuigen te ontwikkelen waarmee een bijdrage geleverd wordt aan verduurzaming van het vliegverkeer.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close