fbpx
NL NieuwsOnderwerpenProfessionalSchiphol Airport

OVV: toezicht op veiligheid Schiphol moet beter

Schiphol is nog steeds een veilige luchthaven, zo concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na onderzoek, dat gedaan werd vanwege een reeks voorvallen. Wel zijn er volgens de OVV enkele risico’s die aangepakt moeten worden en kan het toezicht op de veiligheid beter.

De OVV wijst onder andere op de volgende risico’s: de complexiteit van de luchthaven, de hoge werklast voor verkeersleiders en het gebrek aan standplaatsen voor vliegtuigen. Door de sterke groei van de afgelopen jaren zit Schiphol in veel opzichten aan haar limiet.

Volgens de OVV ontbreekt het op Schiphol “aan een partij die verantwoordelijkheid neemt voor de integrale veiligheid van het vliegverkeer”. Het ministerie schuift de verantwoordelijkheid teveel af naar andere partijen en de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft te weinig kennis en middelen.

Aanbevelingen

De OVV vindt dat er nog meer aandacht moet komen voor de veiligheid op Schiphol en dat het toezicht verbeterd moet worden, onder andere door het opstellen van een “helder controleerbaar criterium”. Daarnaast moeten de lay-out en het gebruik van de luchthaven vereenvoudigd worden.

Er is momenteel een discussie gaande over een vergroting van het maximale aantal vliegbewegingen op Schiphol (naar meer dan 500.000). De Onderzoeksraad vindt dat dit pas moet gebeuren nadat de veiligheidsrisico’s zijn aangepakt, en niet eerder.

Video
Bekijk hieronder een video met een uitgebreide samenvatting van het onderzoek:Reactie Schiphol

“Schiphol omarmt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Schiphol is een veilige luchthaven en voldoet aan alle veiligheidsniveaus van nationale en internationale regelgeving. De aanbevelingen van de Onderzoeksraad bieden kaders voor alle betrokken partijen. We gaan samen met de ketenpartners verder om de aanbevelingen voortvarend op te pakken. Veiligheid is altijd topprioriteit, nu en in de toekomst”, aldus de luchthaven in een verklaring.

Reactie Luchtverkeersleiding Nederland
Michiel van Dorst, CEO Luchtverkeersleiding Nederland: “Veiligheid is topprioriteit voor Luchtverkeersleiding Nederland. Met honderden professionals werken we dag en nacht aan de veilige afhandeling van vliegverkeer. We staan voor veiligheid, dat is niet onderhandelbaar, en dat blijkt ook uit dit rapport. We streven continu naar het verbeteren van de luchtvaartveiligheid. Wat gisteren goed genoeg was, is dat morgen niet meer. We gaan daarom aan de slag met de aanbevelingen van de OVV.”

Reactie KLM
“KLM deelt de mening van de OvV dat de veiligheid op en rond Schiphol thans van hoog niveau is. De aanbevelingen die de OvV doet, vormen in de ogen van KLM een goede basis om verdere verbeteringen van het veiligheidssysteem te realiseren. KLM zal het rapport aandachtig bestuderen en stelt zich graag beschikbaar om met LVNL en AAS verder aan veiligheidsverbeteringen te werken.”

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button