fbpx
AirlinesFrequente reizigersNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

Veel vertragingen in eerste kwartaal 2017

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Nederland meer vluchten vertraagd en geannuleerd in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar. 23 Februari spande de kroon qua vertragingen. Dit meldt EUClaim.

Van januari tot en met maart 2017 werden 1685 vluchten geannuleerd. In diezelfde periode hadden 976 vluchten een vertraging van meer dan drie uur. EUClaim beschouwt vluchten met een vertraging van meer dan drie uur als ‘incidenten’. Bij zo’n incident hebben reizigers recht op financiële compensatie.

23 Februari
De toename komt vooral door het slechte weer. Negen dagen met slecht weer zorgden in de eerste drie maanden voor 996 vertraagde en geannuleerde vluchten. De slechtste dag om te reizen was 23 februari. Toen zorgde een stormachtige wind ervoor dat 453 vluchten geannuleerd moesten worden of vertraging opliepen. Een toestel van FlyBe kwam die dag naast de Oostbaan terecht. Hierdoor werd het vliegverkeer tijdelijk stilgelegd.

Schadevergoeding
Volgens EUClaim wordt tweederde van de vertragingen en annuleringen veroorzaakt door buitengewone omstandigheden. In dit geval hebben reizigers geen recht op een schadevergoeding.

Compensatie
Dat reizigers recht hebben op een schadevergoeding, betekent niet dat ze die ook automatisch krijgen. Om een compensatie te krijgen, moeten passagiers zich melden bij de luchtvaartmaatschappij. Diverse maatschappijen maken het moeilijk om een vergoeding te krijgen, bijvoorbeeld door eerst een afwijzing te sturen als reizigers om de compensatie vragen.

Schiphol
Volgens de organisatie spelen slechte weersomstandigheden een grote rol bij de incidenten. Paul Vaneker van EUClaim voorziet problemen in de drukke zomerperiode op Schiphol. Normaal gesproken heeft de luchthaven volgens Vaneker ‘speelruimte’ om vertragingen op te vangen. In de zomerperiode is de ruimte er niet omdat er veel extra verkeer is. “Slechte weersomstandigheden kunnen deze zomer dus voor veel annuleringen en vertragingen gaan zorgen.”

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button