fbpx
MilitairNaast het nieuws

Luchtoperaties boven Syrië voorlopig gestaakt

Boven Syrië zijn alle luchtoperaties van de internationale coalitie tegen IS voorlopig stopgezet. Onder meer de Belgische F-16’s blijven nog wel vliegen boven Irak, zo meldt het Belgische persbureau Belga.

De New York Times houdt het op een “sterke afname van het aantal vluchten.”

Luchtmachtakkoord
Na de Amerikaanse aanval met kruisraketten op de Syrische luchtmachtbasis Sharyat, heeft Rusland het ‘luchtruimakkoord’ ingetrokken. Tussen Amerika en Rusland bestonden afspraken om de veiligheid in het luchtruim te waarborgen en botsingen te voorkomen. Als reactie op de opzegging, heeft de coalitie tegen IS besloten alle luchtoperaties op te schorten.

Hervatting
Het is nog niet bekend wanneer de luchtoperaties worden hervat. De Belgische minister van Defensie Vandeput zei eerder tegen VRT Nieuws: “De internationale coalitie bekijkt dag per dag hoe de situatie evolueert”. Volgens de Belgsiche minister moet eerst worden bekeken of het systeem dat is opgezet met de Russen wel functioneert. Dit kan betekenen dat de luchtoperaties weer beginnen, zonder een luchtruimakkoord met Rusland. Minister Vandeput: “Op het ogenblik dat de coalitie zegt dat het veilig genoeg is en ons vraagt om opnieuw missies uit te voeren, zullen we dat ook doen.”

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button